Svensk Orientering logotyp
24.01.2022

Skid- och kartställsbrott - men Rapp körde hem första medaljen

Skidorientering
Han bröt toppen på skidan, och vurpade så att kartstället gick sönder. Men inget kunde stoppa Linus Rapp från att åka hem karriärens första mästerskapsmedalj.
Det bjöds på tuffa vädermässiga förutsättningar när medeldistansen avgjordes på EM i Bulgarien. Mycket nysnö gjorde att det åkmässigt var väldigt tufft:
 
- Jag valde att plocka av mig skidorna och springa upp på några ställen där det var brant uppför. Detta för att spara på armarna och jag tror att det var ett vinnande koncept. Annars får du slita väldigt mycket på axlarna. Sen är det klart att det tar lite tid att ta på och av sig skidorna men det var så lös snö att det inte fastnade under pjäxorna så jag är ganska säker på att jag tjänade tid på det totalt sett, säger Linus Rapp som länge jagat den där första internationella medaljen.
 
I dag kom den.
 
Men det hände en hel del längs medeldistansbanan i Chepelare.
 
- Jag gjorde en miss till tvåan men bortsett från det höll jag ihop tekniken. Dock bröt jag toppen av skidan på ett ställe med några kontroller kvar. Jag åkte ett långt ”gen” genom skogen och var nere och vände i någon bäck. Jag kände att det hade fastnat lite is mellan belaget, vilket gjorde att det bromsade lite. Sen ”skrotade jag så in i h-vete” vid näst sista kontrollen. Jag bröt kartstället. Det var en extremt slarvig grej, bara slarv för att jag var så trött. Jag är extremt glad att inte det där kostade mig en medalj, säger Rapp som var fyra sekunder före fjärdeplacerade norrmannen Audun Heimdal.
 
Marginalen till guldvinnande Vladislav Kiselev var närmare tre minuter.
 
- Det känns så grymt skönt att äntligen ta den där medaljen. Jag har alltid varit den där tekniska åkaren som klarat mig bra när det varit lättfört. Det känns så bra att jag visat att jag kan ta en medalj även under de här förutsättningarna, säger Rapp.
 
Rasmus Wickbom gjorde ett nytt bra lopp och blev åtta. Erik Blomgren blev tredje bäste svensk med sin elfteplats.
 
EM, medeldistans. Herrar: 1) Vladislav Kiselev, Ryssland, 44.02, 2) Andrey Lamov, do, +2.17, 3) Linus Rapp, Sverige, +2.56.
 
Övriga svenska placeringar: 8) Rasmus Wickbom, +4.40, 11) Erik Blomgren, +5.56, 17) Edvin Nordström, +7.09, 30) Gustav Johnsson, +11.42, 37) Jonatan Ståhl, +13.37, 42) Truls Lindholm, +19.28, 43) Gabriel Larsson, +19.39.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter