31.10.2022

Skidorienteringslandslaget – snöpremiär på Idre Fjäll

Skidorientering
Under förra veckan var landslaget i skidorientering på säsongens första snöläger i Idre Fjäll.

Under fredagskvällen anlände delar av landslaget i skidorientering till Idre Fjäll för en dryg veckas träningsläger på snö. Idre Fjäll är en av de anläggningar som öppnar sina konstsnöspår allra tidigast på säsongen, vilket är möjlighet med hjälp av sparad snö från fjolåret. 

Veckan bjöd på varierande förhållanden för åkarna. 
- När vi kom upp på fredagen var det sol på dagen och kallt under natten. Den sparade snön blev ganska sockrig under dagen och höll inte ihop lika bra som nyproducerad snö. På måndagen och tisdagen var det sämre väder med regn och dimma, men så kan det vara i början av säsongen, säger förbundskaptenen Martin Hammarberg.

Under lägret varvades träning med teknikövningar och sociala aktiviteter. 
- På förmiddagarna var spåren bokade för elitåkare och landslag, då passade vi på att körda snabbare pass. Under eftermiddagarna var det mer fritt och under kvällarna hade vi genomgångar och teknikövningar, berättar Hammarberg och fortsätter: 

- Fokus under lägret har varit att hitta känslan på snö och inte stressa för mycket med snabba pass eftersom det är säsongens första pass på snö.

För tre veckor sedan var skidorienteringslandslaget på läger i Tjeckien, detta plus sjukdom inom truppen gjorde att en något tunnare trupp var på plats i Idre. 
- Det var ett visst manfall på lägret, några var sjuka och det var tight mellan lägren, vilket gjorde att vissa var tvungna att prioritera, berättar Hammarberg. 

De seniorer och ledare som var med på lägret i Idre var:
Rasmus Wickbom, Evelina Wickbom, Linda Lindkvist, Frida Sandberg, Edvin Nordström, Jonatan Ståhl, Elin Schagerström, Melker Nordgren, Anna Aasa, Erik Brandt, Gabriel Larsson, Simon Eriksson, Frans Wickbom, Emma Bergström och Martin Hammarberg.

Om drygt en månad drar skidorienteringssäsongen i gång på riktigt med uttagningstävlingar inför världscupen och träningsläger i Arvidsjaur. I början av januari inleds den internationella säsongen med SkiO Tour i Österrike och Schweiz 7–14 januari följt av EM i Lettland 31 januari – 5 februari. Båda ingår i världscupen. Därefter avslutas världscupsäsongen med tävlingar i Norge 9–12 februari.

Bildtext: Landslaget på läger på Idre Fjäll, foto: Martin Hammarberg 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter