Svensk Orientering logotyp
13.03.2021

SM-guld och cupseger för Wickbom – Lamov försvarade sin titel

Skidorientering
Evelina Wickbom fortsätter att dominera i Svenska Cupen och I 19-åkaren kan numera titulera sig såväl sprint- som cupmästare. På herrsidan försvarade Moras Andrey Lamov sin sprinttitel från ifjol.

I helgen avslutas Svenska Cupen i skidorientering med två tävlingar i Kräckelbäcken, Norra Mora Vildmark: på lördagen avgjordes SM i sprint och på söndagen väntar lång-SM.

Överst på sprintpallen tronade samma åkare som för en vecka sedan vann SM i medeldistans: Evelina Wickbom och Andrey Lamov (läs mer HÄR).

I 19-åkaren Wickbom grejade sprintguldet med 27 sekunders marginal till Moras Magdalena Olsson och ytterligare 23 sekunder till trean, Säterbygdens Frida Sandberg.

Totalt har Wickbom kammat hem segern i sju av tolv avverkade deltävlingar och ledningen är nu ointaglig inför söndagens avslutning.

- Det känns jätteroligt med dagens seger! Ett SM-guld är ett SM-guld och det är jag riktigt glad över. Men det är också kul att vinna cupen, det visar att jag har åkt bra och stabilt hela säsongen, säger Evelina Wickbom, som var nöjd med lördagens prestation.

- Det var ett bra lopp. Enda lilla missen kom i ett gen utför. Jag drog lite snett, men hann parera hyfsat snabbt. I övrigt gick det bra och det var kul orientering där det gick att gena en hel del.

Knallhårt i herrarnas cup

På herrsidan fortsätter striden om totalcupen. SM-sprinten vanns alltså av Moras ryske åkare Andrey Lamov, som i mål var 18 sekunder snabbare än klubbkamraten Linus Rapp. Bronset gick till Umeåkaren Erik Blomgren som var 27 sekunder efter Lamov.

Lamov har vunnit samtliga cup-omgångar han ställt upp i, men det är alldeles för många luckor i protokollet för att han ska vara med och konkurrera om totalen.

När samtliga deltävlingar är avverkade och cupen ska räknas samman kommer åkarnas två sämsta noteringar att räknas bort.

Om vi summerar samtliga deltävlingar ser topp-tre ut så här:

Linus Rapp 552 poäng
Erik Blomgren 552 poäng
Markus Lundholm 546 poäng

Och om vi summerar samtliga deltävlingar minus de två sämsta resultaten hittills för respektive åkare blir ställningen följande:

Linus Rapp 478 poäng
Markus Lundholm 470 poäng
Erik Blomgren 464 poäng

Upplagt för stor dramatik i sista cup-omgången med andra ord.

HÄR kan du läsa mer om den avslutande cupomgången

Resultat, SM, sprint
Damer
1) Evelina Wickbom, I 19 IF, 16.00, 2) Magdalena Olsson, IFK Mora OK, +0.27, 3) Frida Sandberg, Säterbygdens OK, +0.50, 4) Klara Yngvesson, Umeå OK, +1.00, 5) Ella Turesson, OK Renen, +2.16, 6) Cajsa Grape, Dalaportens OL, +2.19.
Herrar
1) Andrey Lamov, IFK Mora OK, 15.27, 2) Linus Rapp, IFK Mora OK, +0.18, 3) Erik Blomgren, Umeå OK, +0.27, 4) Rasmus Wickbom, I 19 IF, +0.44, 5) Martin Hammarberg, Sundsvalls OK, +1.17, 6) Albin Gezelius, IFK Mora OK, +1.20.

HÄR hittar du samtliga resultat.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter