Svensk Orientering logotyp
14.06.2022

Spontanitet och rörelseglädje under två dagar av para orientering

Paraorientering
I maj anordnades två aktiviteter för unga och vuxna med funktionsnedsättningar där de fick möjlighet att testa på orientering på olika sätt.

Orientering var en av de idrotter som unga och vuxna med funktionsnedsättning kunde prova på när lägret ”Start Your Impossible Camp” hölls på Bosön under en helg i maj.

Start Your Impossible Camp

Fem banor med olika karaktär fanns att välja på för de 20 deltagare som valde orientering: kuperat eller plant, skogsstigar och gräsmatta eller asfalterade vägar och grusvägar.

Genom projektet VägVisaren kunde även deltagare med synnedsättning och grav synnedsättning välkomnas. Med hjälp av relief-karta eller ljudsignaler orienterade deltagarna sig fram till kontrollerna.

Två tonårskillar med synnedsättning lånade en två-personerscykel från triathlon-aktiviteten och cyklade runt två orienteringsbanor.

– Det är fantastiskt roligt med spontana initiativ som cykelorienteringen. Det viktiga är att finna sin väg till rörelseglädje, säger Linnea Börjars, projektledare för Para-Hittaut på Svenska Orienteringsförbundet.

Lägret arrangeras sex gånger per år av Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté på olika platser runtom i landet.

Friluftsdag

I maj anordnades en friluftsdag med orientering för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning på en daglig verksamhet i Stockholm.

Tre korta banor var lagda på en förstorad och något förenklad karta i en park intill verksamhetens lokaler. Den dagliga promenaden i det välkända området fick ett inslag av skattjakt.

– Deltagarna och personalen hade väldigt roligt, konstaterade verksamhetsledare Sandra Wahlberg efteråt.

Några i personalen hade aldrig kommit i kontakt med orientering tidigare medan andra medgav att orienteringskunskaperna inte putsats av på länge och att aktiviteten var givande också för dem.

Bild: Svenska Parasportförbundet.

RELATERADE NYHETER

Skärmavbild 2023 12 14 Kl. 17.28.12
Paraorientering med ambassadörer i OK Storsjön
Skärmavbild 2023 12 08 Kl. 13.06.07
Paraorientera med Hittaut
Henrik Berglund och Eva Dahlberg O-Ringen Åre
Para-I - nyhet på O-Ringen!
Fler nyheter