Svensk Orientering logotyp
07.01.2022

Stjärnskottet Lundberg tränar med Alexandersson på hög höjd

Orientering
Tove Alexandersson har varit en längre tid i Alperna och tränat skidalpinism. Nu har 2021-års stjärnskott Hanna Lundberg anslutit för ett träningsläger på hög höjd i franska La Plagne. Andra landslagslöpare är i Alicante för grundträning.
Nära den italienska gränsen ligger den franska skidorten La Plagne. Där har Hanna Lundberg tränat tillsammans med Tove Alexandersson under juluppehållet. Orten ger mycket goda möjligheter till höghöjdsträning och det var en av anledningarna till att Hanna Lundberg valde att förlägga träningen just till La Plagne.
- Det går stora tävlingar framöver på hög höjd och jag vill vara förberedd på hur kroppen svara på den träningen. Det är en bra lärdom inför framtiden, säger hon
Hanna Lundberg berättar att kroppen hittills har svarat mycket bra på den höga höjden.
- Det var mindre omställning är jag trodde, säger hon.
 
Träningen har framför allt bestått av löpning och längdskidor. För Tove Alexandersson ligger fokus på skidalpinism, något som även Hanna Lundberg har testat.
Är det något vi kommer få se dig tävla i framöver?
- Det är jättekul och en väldigt bra träningsform som är skonsam för kroppen, men jag planerar inte att tävla i skidalpinism. Men jag kommer absolut fortsätta träna sporten. Det är ju verkligen något speciellt med alperna och det passar bra som träningsform härnere.
Hur är det att träna med Tove Alexandersson?
- Det känns jättebra, det är alltid kul med sällskap speciellt med någon som man vet gör rätt saker.
 
Efter träningslägret i Frankrike väntar fjärde och sista året på orienteringsgymnasiet i Sandviken för Hanna Lundberg. Hon kommer hålla på med grundträning ett tag till för att sedan fokusera på sprintträning inför det stora målet för 2022 som är sommarens sprint-VM i Danmark.
Hanna Lundberg har flera framgångar även i skidorientering, men den karriären pausar hon i år. Däremot kommer hon att tävla i ett antal längdskidtävlingar.

Läger i Spanien

Fler löpare från A-landslaget respektive utvecklingslandslaget har också passat på att åka på träningsläger över julen. De har varit i välkänd terräng i Alicante i Spanien. Landslaget har haft läger i området flera gånger tidigare. Grundträning har varit i fokus 
- Vi blandar orientering och löpning. Flera har inte tränat orientering på ett tag och här får vi chansen att springa med karta i bra förhållanden. Men vi kör också rena löpintervall- och distanspass. Ett gäng med medel- och långdistanslöpare från Göteborg är också här så vi kommer träna med dem och vi har orienterat med delar av det estländska landslaget, säger Lina Strand. 
 
Övriga löpare på plats i Spanien är: Karolin Ohlsson, Alva Sonesson, Albin Ridefelt, Johanna Öberg och Martin Regborn. Emil Svensk har tränat i Spanien med delar av det norska landslaget.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter