Stort jubel för Emil Svensk och lagkompisarna

Bild: Johan Trygg

08.10.2022

Stor dramatik när Stora Tuna OK segrade i 25-manna

Orientering
Det bjöds på mycket dramatik när 25-manna 2022 avgjordes vid Visätra sportcenter i Flemingsberg. Emil Svensk kunde till slut spurta till seger för Stora Tuna OK fyra sekunder före OK Kåre med Eskil Kinneberg som slutman.

Det handlade om fyra lag på slutsträckan, Stora Tuna OK, OK Kåre, IFK Göteborg och OK Linné. Emil Svensk skickades ut som första lag på slutsträckan sedan lagets kompenserats med en minut och 45 sekunder på grund av ett arrangörsmisstag. Emil fick ett litet försprång på runt tio sekunder till Albin Ridefelt, OK Linne och ytterligare några sekunder till Eskil Kinneberg, OK Kåre och Max Peter Bejmer för IFK Göteborg.

– Det blev ju lite konstigt med den här tidskompensationen men det känns ändå som det var det bästa. Vi fyra fick ju göra upp om det på sista sträckan, säger Emil Svensk sedan han kramats om av lagkompisarna.

Svensk öppnade hårt på slutsträckan men på fjärde kontrollen kom en ganska stor miss där den jagande trion passerade honom.

– Sedan fick jag jaga och nästan gå på lite för hårt. Det var en skön känsla när jag kom ifatt och var med i matchen igen, berättar Svensk.

Vid varvningen med några kilometer kvar är det Max Peter Bejmer som har kommandot, som han hade stor del av slutsträckan. Tätt bakom följer Svensk, Kinneberg och Ridefelt.

– Max Peter valde att gå ner till fjärde sista samtidigt som jag och Eskil vände och gick upp. Det kanske skiljde tio sekunder men vi fick kommandot. Ner mot näst sista sprang jag allt jag hade och fick lite lucka till Eskil.

Kände du vid sista att du hade segern?
– Nej! Jag vet ju hur vass han är. Vi tränar ju så mycket tillsammans. Med 50 meter kvar så kände jag att det var klart.

Det var en sliten kvartett som gjorde upp om segern efter en tuff träningsveckan i Schweiz inför VM nästa år.

–  Vi var nog lika slitna allihop. Vi kom hem i går och hade samma förutsättningar.

Vad betyder det att vinna med klubben?
– Jättekul! Alla springer bra och roligt att tävlingen är tillbaka, avslutar Svensk.

Stort jubel för Emil Svensk och lagkompisarna. Bild: Johan Trygg.

Emil Kinneberg är känd som en vass avslutare men den här dagen räckte det inte mot Emil Svensk.

– Emil var lite för stark för mig på slutet, konstaterar norrmannen.

Max Peter Bejmer, med gott självförtroende efter andraplatsen på världscupens långdistans förra helgen, fick ändå ge sig på slutrundan efter en liten vägvalsmiss.

– Jag tyckte jag hade en position efter varvningen att det var läge att köra hårt, att någon skulle släppa. Jag hade planerat att gå höger på sträckan där de gick förbi på slutet, men väl där valde jag vänster ändå. Jag insåg snabbt att de andra valde bättre, berättar Bejmer.

– På slutet fick jag nästan kontakt men nästan kontakt med Emil och Eskil räcker inte, fortsätter Bejmer.

IFK Göteborg såg länge ut att gå mot seger i tävlingen. Efter den sista parallellsträckan så hade man en ledning på tre och en halv minut. Men då fick Thomas Asp problem och bommade. Till växlingen ut på sträcka 24:a hade han bara 20 sekunders ledning till OK Linné där unge Emil Åberg gjort ett topplopp.

Så till fadäsen som gjorde att Stora Tuna OK fick kompenseras med en minut och 45 sekunder inför slutsträckan. Det var efter sista parallellsträckan som Stora Tuna stoppades efter en arrangörsmiss. Det var lag 27 som stämplat fel och inte Stora Tuna med startnummer 28.

– Det var vårt fel. Ett stort misstag av oss. Vi agerade dock så att vi beräknade hur mycket Stora Tuna förlorat och var eniga med dem att det handlade om 1.45, berättar tävlingsledaren Mats Bern.

De skickade ut en person som sprang och testade slutet på banan och kunde sedan skicka ut Emil Svensk vid en punkt när Tove Alexandersson på sträcka 24 hade 1.45 kvar att springa.

– Vi gick ut via speakers så att alla hade klart för sig innan slutsträckan hur och varför Stora Tuna fick sticka iväg före. Ett stort tack speakrarna Ola Jodal och Mårten Frendelius som stöttade oss i att förklara detta på ett tydligt sätt, avslutar Mats Bern.

Resultat 25-manna 2022

1. Stora Tuna OK  343:22
2. OK Kåre + 0:04
3. IFK Göteborg + 0:10
4. OK Linné + 2:28
5. OK Ravinen + 7.34
6. Kalevan Rasti, Finland 10:35
7. Nydalens SK, Norge 11:12
8. Helsingin Suunnistajat, Finland 11:28
9. Tampereen Pyrintö, Finland 12:19
10. OK Tisaren 12:24

Liveresultat finns här.

Bildtext toppbild. Emil Svensk för Stora Tuna till seger på 25-manna före OK Kåres Eskil Kinneberg. Bild: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter