Stort fokus på sprintträning för Gustav Bergman
25.05.2022

Stort fokus på sprintträning för Gustav Bergman

Orientering
Gustav Bergman har gett specifik sprintträning stort fokus det senaste halvåret. Nu vill han leverera på världscupen i Borås inför sommarens huvudmål, sprint-VM i Danmark.

När det nu för första gången väntar ett rent sprint-VM i sommar så har Gustav Bergman verkligen lagt sig vinn om att fokusera på detaljer som ska göra honom än vassare på just sprint.

Den 31-årige Ravinenlöparen fick ett bra kvitto när han blev tvåa, två sekunder bakom klubbkompisen Ruslan Glebov, på SM-sprinten i Göteborg för en och en halv vecka sedan.

Hur nöjd var du när du lämnade Göteborg?
– Individuella sprinten var jag väldigt nöjd med. Jag gjorde ett väldigt bra lopp men det klart att det svider lite att bara vara två sekunder efter. Men kul att det var Ruslan som först, det är ju en av mina bästa vänner, säger Bergman.

Hur stort fokus har du haft på sprint inför den här säsongen?
– Väldigt mycket! Hela vägen sedan säsongen tog slut i höstas har jag fokuserat mycket på sprint. Jag tror dock att det kan innebära olika saker för olika personer men jag har försökt prioritera ganska hårt mot det, berättar Bergman och fortsätter;

– Från november till slutet av februari sprang jag inte ett enda hårt pass i skogen. Alla mina hårda pass var på hårt underlag, just för att fokusera på sprint. Så har jag aldrig gjort förut, även om det var en liknande satsning inför 2020 när det skulle varit sprint-VM.

– Satsningen har fungerat väldigt bra och uppenbarligen har jag kunnat hålla min form i skogen också. Den har jag på något sätt. Det är inte den jag behöver kämpa med för att hålla nivån på. Sedan har jag ju förstås sprungit i skogen också, långa och lugna pass.

Den specialiserade träning har gett resultat för Bergman.

– Jag har en högre nivå än jag haft tidigare, konstaterar han.

Har ditt fokus handlat om många sprintpass och mycket hög fart eller handlar det mer om hur du tänker inför och under en sprint?
– Det är lite både och. Delvis handlar det om tekniska färdigheter men väldigt mycket ett mindset också. Hur offensiv du ska vara och att hitta en bra inställning och vilken taktik du ska ha. Jag tycker jag hittat mer och mer rätt i hur jag ska tänka. Risken är annars att man bara tänker att man ska springa fort.

– Jag har hittat en bra nivå där jag vågar spänna bågen hårdare fysiskt än vad jag gjort tidigare. Öppna hårt och springa fort hela tiden.

Vad vill du känna och ha med dig när du lämnar Borås på söndag?
– Det är ju ett viktigt steg mot VM, som är mitt huvudmål för säsongen, så en plats i det svenska VM-laget för det första. Sedan bra känsla, att känna att jag kan vara med och konkurrera.

Det är ett starkt svenskt lag på start i Borås men vilka andra länders löpare tror du blir svårast att tampas mot?
– Det är jättesvårt att säga men jag vet ju några killar som jag känner väldigt väl och som jag tränat mycket med genom åren. Dels Ruslan men också Tim Robertson (nya zeeländaren som tog brons på sprint-VM i fjol). Vi har bott nära varandra i Stockholm genom åren, nu bor han i Norrköping, tillfälligt hoppas jag. Jag vill ha tillbaka honom som träningskompis, berättar Bergman och fortsätter;

– Vi har sprungit lite grann mot varandra under våren och han visar jättebra form. Han känns i storslag och sprang bra på de danska testerna nyligen. Schweizarna är alltid bra. Kasper (Fosser) om han fått bukt med sina skadeproblem är han en het kandidat för toppen. Det finns många vassa.

Blir det först efter sprint-VM i Danmark du styr om mot skogen och EM i Estland?
– Ja, precis. Vi var ju på ett EM-läger i Estland nyss. De andra var där en vecka men jag var bara där i tre dagar. Jag har ganska bra koll på EM-terrängen. Det är hyfsat likt där EM gick 2017 och jag har spenderat mycket tid där. Jag har det med mig så jag kommer inte behöva så mycket förberedelser, säger Bergman.

Han räknar också med att den specifika sprintträningen kommer att betalas sig även när det blir tävlingar i skogen.

– Jag jobbar ju med att höja min kapacitet och den har jag ju med mig i skogen också. Det som är min svaghet är löpning rakt fram på platt underlag och det specifikt muskulära som har med det att göra. Det kanske man inte riktigt har med sig på samma sätt i skogen men det är ju aldrig bortkastad träning. Kan jag höja mig ett snäpp fysiskt på platt löpning så ger dig mig också något i skogen även om det inte är lika stort procentuellt.

Bildtext: Gustav Bergman har haft stort fokus på sprint inför världscupen i Borås och sommarens VM i Danmark. Foto: Aron Broman.

SVT sänder världscuptävlingarna från Borås enligt följande:

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter