Kul att du testar nya orientering.se! Hittar du något som ser konstigt ut, rapportera det här!
Svensk Orientering logotyp
19.08.2022

Svenskt silver på sprintstafetten vid Student-VM

Orientering
Sverige tog silver på sprintstafetten vid Student-VM i Schweiz med kvartetten Vilma von Krusenstierna, Jonatan Gustafsson, August Mollén och Tilda Östberg. Vann gjorde Schweiz 43 sekunder före Sverige.

Sverige såg ut som en vinnare i inledningen av stafetten men efter varvningen på tredje sträckan så fastnade August Mollén i en återvändsgränd och tappade mark. Den missen blev avgörande och Schweiz tog över ledningen och tog hem segern.

Om vi tar det från början så öppnade Vilma von Krusenstierna perfekt på första sträckan där hon låg i täten hela tiden och växlade som etta två sekunder före Finland och Spanien och med Schweiz som fyra åtta sekunder efter.

På andra så drog Jonatan Gustafsson och Schweiz Timo Suter ifrån övriga och till växlingen skapade Gustafsson också en lucka på 13 sekunder till Schweiz. Ut på tredje så höll August Mollén undan för schweizaren Tino Polsini och hade greppet vid varvningen. Strax därefter kom dock en ödesdiger miss för Mollén.

– Jag kom in i en gränd och jag trodde jag skulle komma igenom där via en trappa men när jag var framme såg jag att det var stängt där. Då såg jag på kartan att muren där gick över hela. Väldigt klantigt av mig men så var det, berättar Mollén.

– Mina lagkamrater skötte sig jättefint och det ska de ha en eloge för, fortsätter Mollén.

Ut på sista fick nu Tilda Östberg och Finlands Inka Nurminen jaga dryga halvminuten efter Schweiz avslutare Eline Gemperle.

– Det var nervöst men kul också. Det blev ju lite omkastningar men min plan var ändå att göra mitt eget lopp och ha bra framförhållning, berättar Östberg.

Till femte sprang Östberg och Nurminen olika vägval men kom ihop igen. Sedan delade de på sig igen vid en gaffling.

– Jag kände mig starkare löpmässigt än henne. Jag hade en lite längre gaffling vid en kontroll så då var hon före och kom från en väg på sidan, berättar Östberg som efter varvningen hade några sekunder på finskan och sedan utökade ytterligare något och var tolv sekunder före i mål och säkrade svenskt silver.

– Skönt att göra ett bra lopp, avslutar Östberg som bommade en del på individuella sprinten i onsdags.

Bildtext. Silverlaget på sprintstafetten vid Student-VM. Fr.v. August Mollén, Tilda Östberg, Vilma von Krusenstierna och Jonatan Gustafsson. I bakgrunden segrande Schweiz löpare. Bild: Erik Mattsson.

Liveresultat finns här.

Officiellt resultat och tracking finns här.

RELATERADE NYHETER

Daniel Hajek, Anna Hansson, Maria Magnusson och Olle Lindman i samband med utbildning på Bosön.
Fyra tränare går elittränarutbildning
Starten tiomila i mörker 2022 Kilsbergen Örebro
Tiomila tillbaka i Nynäshamn 2024
Omstarten 25manna 2022
Video: Guide till förslaget om ny distriktsindelning
Fler nyheter