Sverige avslutade med stafettsilver på PreO-EM
30.05.2022

Sverige avslutade med stafettsilver på PreO-EM

Orientering
På söndagen avslutades PreO-EM i Finland med stafetter och i P-klassen blev det svenskt silver

Sverige hade förhoppningar om medalj i både P-klassen och öppna klassen och för trion Inga Gunnarsson, Ola Jansson och Michael Johansson höll det till silver i P-klassen bakom den ukrainska trion som vann stort. Spanien tog bronset.

– Det var en jämn tävling i P-klassen men där Ukraina sticker ut med sitt starka lag på para-sidan. Det var ingen överraskning att de vann. Inga, Ola och Michael gjorde gedigna lopp och slog övriga motståndare, berättar landslagsledaren Owe Fredholm.

– De gjorde det bra på PreO-delen men det var lite tyngre på TempO-delen och där var också några stationer ganska svåra, fortsätter Fredholm.

I öppna klassen hamnade Sveriges båda lag utanför pallen som femma och sexa.

– Problemet var att ta ut lagen och i mål skiljde det fem sekunder mellan våra två lag. I öppna klassen var det på TempO-stationerna det avgjordes. Finland vann som väntat, berättar Fredholm.

– Jag får ta på mig att jag inte tog ut rätt lag, fortsätter han och skrattar lite.

Den svenska truppen har trivts bra i Finland och har uppskattat arrangemanget genomförts.

– Det var bra banor och hela EM har varit ett mycket bra arrangerat av Anna och Åke Jacobson och de andra arrangörerna. Det vill jag verkligen framhålla, säger Fredholm.

– Vädermässigt var det jobbigt på fredagen men på stafetten var det klart bättre väder och det klarande upp på eftermiddagen så det var solsken och fint när vi satt och väntade på resultaten.

– För hela truppen är det ett klart godkänt betyg på mästerskapet med ett guld och tre silver och överbetyg till Jens Andersson och Marit Wiksell. Vi är nöjda, avslutar Fredholm.

Resultat stafetter PreO-EM

P klass
1. Ukraina
2. Sverige
3. Spainen

Komplett resultat finns här.


Det svenska silverlaget på prisutdelningen.

Öppen klass
1. Finland
2. Danmark
3. Norge
5. Sverige 2
6. Sverige 1

Komplett resultat finns här.

Bildtext toppbild. Den svenska truppen vid PreO-EM i Finland som tog ett guld och tre silver. Fr.v. Lennart Wahlgren, Ola Jansson, Erik Stålnacke, Inga Gunnarsson, Robert Jakobsson, Jonatan Rex (maskot), Marit Wiksell, Martin Fredholm, Erik Lundkvist, William Rex, Jens Andersson, Anders Höije, Leif Eriksson och Michael Jansson.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter