Svensk Orientering logotyp
13.07.2022

Sverige femma när den första JVM-sprintstafetten avgjordes

Orientering
Inför sprintstafetten var Sverige ett av favoritlagen. Efter en fenomenal upphämtning av Axel Elmblad på tredje sträckan och ett starkt lopp av Elsa Sonesson på sista sträckan korsade laget mållinjen på en fin femteplats.

På ensats fyra dagar lyckades JVM-arrangörerna leverera en sprintstafett i världsklass med intressant vägvalsorientering och en godkänd TV produktion. Stafetten blev en lyckad tävling både för arrangörerna och det svenska förstalaget. Efter en fantastisk sträcka av den regerande junior sprintvärldsmästaren Axel Elmblad och en bra sistasträcka av Elsa Sonesson slutade laget på en fin femteplats.  

På startsträckan hade Sveriges lag 1 Alva Björk från Pan-Kristianstad. Många lag missade i början och kom till fel gaffel, men inte Alva. Hon inledde stabilt och vid den första radiokontrollen låg hon på en åttonde plats. Kort efter radiokontrollen gjorde hon ett misstag som ledde till ett större tidstapp. Anna Karlova från Tjeckien vann sträckan med hela 23 sekunder. När Alva växlade över till Noel Braun låg Sverige på en sextonde plats, +1,27 efter Tjeckien.  

Noel Braun från Växjö OK gjorde ett stabilt lopp och tog in både placeringar och tid på täten. Det tjeckiska laget gjorde ännu en mycket bra sträcka och utökade luckan till den dåvarande tvåan Finland.  Noel sprang in det svenska laget på en trettondeplats, +1,25.  

När Axel Elmblad gav sig ut på den tredje sträckan skrek den portugisiske kommentatorn, ”He is magical.” Axel genomförde en magisk sträcka och plockade nästan en minut på täten. Han växlade som fyra, endast 22 sekunder efter det ledande laget Finland.  

- Mitt lopp gick till stora delar väldigt bra. Jag gillar utgångsläget jag fick, jag tycker om att jaga och känner mig trygg med den uppgiften. Till en kontroll gjorde jag ett större misstag på cirka 20 sekunder, förutom det gick loppet bra, berättar Elmblad.  

På den sista sträckan gick Finland, Norge, Schweiz, Sverige, Ungern och Tjeckien ut inom 24 sekunder.  Elsa Sonesson från Falköpings AIK sprang den sista sträckan för det svenska förstalaget.  

- Jag var lite nervös innan start men jag fokuserade på att göra mitt eget lopp. Jag visste att det var många snabba tjejer i startfältet, säger Elsa.  

Elsa genomförde en stark sträcka och fick kontakt med de framförvarande löparna. Trots ett misstag vid en smal gränd höll hon undan och sprang in laget på en femteplats.  

- Mitt lopp gick okej. Jag missade en smal ingång vid en trappa, där kom några i kapp och på slutet av banan hade de andra i klungan en något kortare gaffel. Mot sista kontrollen såg jag att Schweiz närmade sig bakifrån, då fick jag trycka på extra för att hålla undan.  

Trots temperaturer upp emot trettio grader och en terräng med oregelbundna gränder och kupering, som de svenska löparna inte är vana vid, presterade alla i laget väl och är nöjda med podiumplatsen. 

- Jag tycker att laget presterade väldigt bra. Jag är speciellt imponerad av Alva Björk som sprang sin första stafett i landslagskläder och gjorde det väldigt bra. Det var dessutom inte många sekunder upp till pallen och guldet, säger Axel Elmblad efter loppet.  

Resultat  

Lag 1  

Alva Björk, 16, +1,27  

Noel Braun, 14 + 1,25  

Axel Elmblad, 4 + 00.22 

Elsa Sonesson, 5 +00.22 

Lag 2 (ett lag per nation räknas)  

Lisa Åkesson, 18 +1.43  

Jesper Johansson, 21 +2.06 

Valter Pettersson, 22, +2.06 

Hilda Johansson, 13, +3.59 

 

Lag B (separat stafett)

Amanda Granqvist, 10 +1.37 

Olle Karlsson, 7 +2.45  

Edvin Nilsson, 4 +1.59 

Eleonora Alinder, 3 +1.40  

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter