Svensk Orientering logotyp
20.05.2022

Världsmästare von Krusenstierna missar världscupen

Orientering
Sprintvärldsmästaren Isac von Krusenstierna kommer inte till start vid världscupens sprinttävlingar i Borås nästa vecka. 24-åringen är ännu inte redo att tävla efter den stressfraktur han haft i vinter.

Isac von Krusenstierna fick skadeproblem i november men diagnosen, att det rörde sig om en stressfraktur i skenbenet, fick han först två månader senare efter magnetröntgen.

Hur snopet känns det att det tog så lång tid få rätt diagnos?
– I nuläget är det inget jag tänker på men det var väldigt frustrerande när jag fick beskedet i slutet av januari, att det var en stressfraktur. Då kändes det som jag hade slösat bort två månader med att försöka springa för det var ingen som trodde att det var en stressfraktur, berättar von Krusenstierna.

Det var först i mitten av april som han fick besked om att skadan var helt läkt.

– Då började jag springa och det fungerade ganska bra i två veckor med så fick jag ont på insidan av ett knä som ställde till det lite. Jag har inte sprungit på en och en halv vecka nu men sprang i går och det kändes bra, berättar von Krusenstierna och fortsätter;

– Jag har inte kört något snabbt pass än så det är inte aktuellt att springa världscupen nästa vecka.

Trodde du på start i Borås innan knät började spöka lite?
– Jag hade en ambition att springa en av distanserna i Borås efter jag fick beskedet att stressfrakturen var läkt men nu ska jag ska trappa upp i lugn och ro på hemmaplan och se till att vara fit for fight på VM.

Som regerande världsmästare har han en friplats på sommaren sprint-VM i Danmark.

– Utan friplatsen hade det varit ett väldigt knepigt läge. Då hade jag nog inte ens tagit mig till världscupen. Då hade jag behövt springa SM och det hade varit en stor risk.

– Troligtvis blir VM min första tävling. Jag hade gärna sprungit världscupen men nu är det bara att gilla läget

Hur har träningen sett ut för dig i vinter?
– Det har varit mycket crosstrainer, cykel och vattenlöpning. Mot slutet av skadeperioden säkrade vi upp lite, för det blir också en del belastning med crosstrainer. I någon månad blev det bara cykel och vattenlöpning. Det var lite kämpigt.

­– I nuläget är det crosstrainer på majoriteten av passen, lite cykel och så ska jag trappa upp löpningen med korta pass på runt en halvtimme.

– Jag har tränat på bra under vintern och haft motivationen uppe att köra de inte så roliga passen på crosstrainern. Jag tror ändå att min fysiska kapacitet är ganska bra så nu gäller det att få igång löpningen så jag kan få ut det där också.

Till VM kommer Isac som regerande världsmästare men får slå ur underläge. Målet är ändå högt satt för OK Kåre-löparen.

– Där vill jag prestera på topp. Det är jättesvårt att säga vad jag står när det är dags men jag tror att om allt flyter på i fem-sex veckor kan jag vara med där uppe. Jag vill inte springa VM och komma tia, jag vill slåss om medaljerna, säger von Krusenstierna.

Eftersom Isac von Krusenstierna hade friplats till världscupen i Borås som regerande världsmästare så kan ingen svensk löpare ersätta honom där.

Bildtext: Det blir ingen start på världscupen i Borås för sprintvärldsmästaren Isac von Krusenstierna. Foto: Svensk Orientering.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter