Svensk Orientering logotyp
09.03.2021

Varmt välkomna, Mette Brolinson, Helena Hehlke och Lina Nilsson!

Orientering
Svenska Orienteringsförbundet har nu skrivit avtal med tre projektledare som ska arbeta med fokus på jämställdhet, inkludering och paraverksamhet. Varmt välkomna säger vi till Mette Brolinson, Helena Hehlke och Lina Nilsson!

Svensk orientering ska vara världens bästa idrott. För alla. Hela livet. Nu görs en storsatsning för att förverkliga denna vision, en satsning som är möjlig tack vare öronmärkta pengar. Det handlar dels om projektstöd som Svenska Orienteringsförbundet sökt och fått, dels om de så kallade ändamålsbestämda medel som fördelas av Riksidrottsförbundet/regeringen.

På ett bräde kan Svenska Orienteringsförbundet nu presentera tre projektanställningar på heltid:

Mette Brolinson, projektledare för jämställdhet och inkludering, anslöt till SOFT-kansliet den 18 februari. Mette har en ekonomiutbildning i grunden och har främst arbetat inom mediebranschen, men även med integrationsprojekt i idéburen sektor. Närmast kommer hon från ILT Inläsningstjänst där hon arbetat med verksamhetsutveckling gällande inkluderande undervisning och hur man kan arbeta med att skapa likvärdiga möjligheter utifrån olika förutsättningar. Mette är aktiv orienterare och arrangör av tävlingar i Centrum OK, en förening som jobbar aktivt med jämställdhet.

- Vilken drömsatsning detta är! Självklart ska orientering vara världens bästa idrott. För alla. Hela livet. Jag är jätteglad över att få vara med på resan där målet är att jämställdhet råder i alla delar av verksamheten, säger Mette.

Helena Hehlke, projektledare för paraverksamhet, tillträdde sin tjänst för en vecka sedan.
Helena är utbildad i Sport Management och har bland annat arbetat i Berlin med organisationsutveckling och projektledning i Erasmus+-projekt med inriktning på unga vuxna, utbildning och inkludering av minoriteter i Europa. Hon har även varit utvecklingskonsulent på Svenska Roddförbundet och kommer närmast från ett uppdrag som projektledare på Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté. Helena brinner för idrotten, har en bakgrund inom rodden och till meriterna räknas ett VM-brons och ett SM-guld och hon har på senare år fått upp ögonen för orientering genom hittaut.

- Det känns fantastiskt att jag får möjligheten att utveckla orienteringens paraverksamhet. Jag brinner verkligen för inkluderingsfrågorna och ser att det finns så mycket vi kan göra för att skapa bättre förutsättningar för fler ska hitta till idrotten, säger Helena.

Lina Nilsson, projektledare för inkludering, tillträder sin tjänst den 22 mars.
Lina har läst tränarprogrammet och har en master i idrottsvetenskap från GIH, där hon även varit projektassistent i ett flertal forskningsprojekt. Hon har även tränar- och ledarerfarenhet från olika idrotter. Närmast kommer Lina från Friskis & Svettis där hon arbetat som tränare och anläggningspersonal. I rollen som tränare på Friskis har Lina arbetat med personer i alla åldrar, personer med olika fysiska nivåer och personer med olika förutsättningar. Lina har även haft olika uppdrag för Svenska Orienteringsförbundet. Hon har varit juniorlandslagsledare på läger och mästerskap och bidrar också med material till våra tränarutbildningar och till utvecklingsplanen.

- Att alla ska få möjlighet att uppleva och genomföra idrott och fysisk aktivitet är för mig en självklarhet. Att fler ska ges möjlighet att kunna skapa sådana minnen som orienteringen har gett mig med gemenskap, träning, tävling, friluftsliv, naturupplevelser och glädje. Det här är ett projekt som känns väldigt angeläget, säger Lina.

Förbundschef Susanne Söderholm sammanfattar rekryteringsprocessen:

- Det har varit ett stort intresse för de utlysta projekttjänsterna och i slutändan har vi också landat i tre klockrena rekryteringar. Det känns jätteskönt att alla tre snart är på plats och jag är övertygad om att vi redan inom kort kommer att se hur vi utvecklas och blir allt starkare när det gäller jämställdhet, inkludering och parasport. Givetvis måste vi ha ett långsiktigt utvecklingsperspektiv i dessa frågor, men jag tror även att det finns lågt hängande frukter att plocka.

De tre projekttjänsterna är finansierade året ut, men Svenska Orienteringsförbundet har goda förhoppningar om att kunna förlänga satsningen.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter