Svensk Orientering logotyp
14.09.2022

Postkodstiftelsen satsar på Skånsk Orientering!

Orientering
Skånes Orienteringsförbund har fått ett bidrag till en friskvårdssatsning som ska få unga att bli aktivare med hjälp av Hittaut och i förlängningen kanske bli aktiva medlemmar i en medverkande förening. Magnus Wallon har anställts som projektledare.

Projektet Unga hittar ut är ett delprojekt av Hittaut Skåne. Unga hittar ut pågår under två år och syftar till att genom olika inspirationsarrangemang och program erbjuda barn och unga vuxna att prova på Hittaut och därmed inspireras till utevistelse och fysisk aktivitet.

I frontlinjen för projektet står Magnus Wallon som anställts som projektledare på deltid. Han kommer till stor del att jobba ute bland lärare, fritidsledare och unga. Hans huvuduppgift är att sprida kunskap och inspirera till uteaktivitet med Hittaut som verktyg.

Magnus Wallon är 48 år, bor i Trelleborg med fru och två barn och har jobbat som företagare inom digital utveckling för pedagogik och besöksnäring i mer än 15 år. Forskning har varit en stor del av hans arbete och projekten har oftast haft fokus på att ge barn och unga med olika handikapp en möjlighet att komma ut. Naturen ligger honom väldigt nära, dels som naturfotograf och dels inom Naturskyddsföreningen där han varit aktiv i styrelsen i Eslöv och Trelleborg.

De huvudsakliga resultaten förväntas bli bättre folkhälsa (även psykisk hälsa) och ökat intresse för att röra på sig, skapa goda vanor och vistas utomhus och i naturen – även på längre sikt. En viktig målsättning är att etablera denna modell för arrangemang så att det återkommande används i t ex skolor. En annan önskad effekt är att förmedla kontakter mellan unga och deltagande hembygds-, naturskydds- och idrottsföreningar. På detta sätt kan aktivitet och engagemang på längre sikt uppnås.

Totalt kommer minst 40 lokala inspirationsarrangemang att genomföras, vilket innebär att vi kommer att möta minst 1 000 ungdomar. Målsättningen är att nå både pojkar och flickor, där minst 50 procent av deltagarna är flickor. I samband med varje arrangemang utmanar vi deltagare, pedagoger/ledare att genomföra aktiviteter som engagerar ytterligare minst lika många deltagare. 

Idag finns många vita fläckar, dvs orter och samhällen som saknar en orienteringskarta. På vissa platser kommer därför kartor att produceras, som även kommer att kunna användas av orienteringsklubbar, projektdeltagare och pedagoger/ledare efter att projektet avslutats. 

Kontaktuppgifter:

Magnus Wallon
magnus.wallon@skanesof.se
0704-38 98 19

RELATERADE NYHETER

Karta Och Kompass 2
Banläggarkonferens 20 november
20240922 094605
Fyrklubbs i Hästveda
458998260 1280164240057744 2556230295620731469 N
FK Göingarna tog hem SM-Guldet i juniorstafetten
Fler nyheter