Svensk Orientering logotyp
11.09.2016

Mood vinnare i sista Svenska Cupen-tävlingen

Mountainbikeorientering
Linus Mood och Kajsa Engström tog idag hem segern i årets sista tävling i Svenska Cupen i MTBO. "Terrängen var riktigt kul och jag gjorde ett bra lopp utan större misstag", säger Linus Mood om masstarten i Örnsköldsvik.

Linus Mood avslutade den tionde och sista deltävlingen i Svenska Cupen med en segermarginal på 3,24 minuter före tvåan Sebastian Svärd, Haninge OK.

- Jag var förkyld förra veckan så jag kände mig lite halvtrött. Jag visste därför att jag måste dra ifrån i skogen och att jag inte hade något att sätta till i inledande spurten, säger Linus Mood om långdistansen i Örnsköldsvik som inleddes med masstart.

Mood och Sebastian Svärd hade till en början samma gaffel och låg ihop fram till halva banan.

- Jag var lite snabbare tekniskt och han var snabbare uppför, men jag valde att cykla över en myr och på det fick jag 25 sekunder. Sedan såg jag honom i slutet av mitt lopp och kände mig ganska säker på att det gått bra för mig. Jag gjorde totalt två mindre misstag på tio sekunder vardera men kände mig inte nervös över det.

Terrängen var inte heller till någon nackdel för Mora-åkaren.

- Det var riktigt kul terräng som jag gillar. Öppen tallskog men stenbundet med rötter och myrar. Cyklingen var teknisk och banan bröts av med grusväg och asfalt. Kul att det var så varierat.

Även vid gårdagens sprint var Linus Mood snabbast.

- Jag gjorde bort mig med flera misstag men det räckte hela vägen ändå, säger Mood som placerar sig på andraplats, efter Garphyttans Marcus Jansson, i totalen nu när Svenska Cupen är avslutad.  

På damseniorsidan kom tre deltagare till start idag. OK Kåres Kajsa Engström var snabbast, 3,25. Andraplatsen tog Nyköpings OK:s Rebecka Hylander, som däremot var segrare vid gårdagens sprint.

Årets Svenska Cup har varit ovanligt lång med tio deltävlingar. Tidigare har det varit drygt åtta tävlingar.

Marcus Jansson, Garphyttans IF, toppar som sagt totalen, Linus Mood blev tvåa och efter helgens tävlingar gick Sebastian Svärd upp och tog tredjeplatsen.

På damsidan toppar Ingrid Stengård, OK Trian, följt av Emelie Holmström, Järfälla OK, och Rebecka Hylander.

Hela listan kan du se här.

Peter Olsson är förbundskapten för MTBO-landslaget.

Hur vill du sammanfatta Svenska Cupen?

- Marcus Jansson har varit överlägsen på herrsidan och var klar segrare sedan tidigare. På damsidan har det varit blandade segrar och bland herrjuniorerna har Emil Ljungemyr, OK Kolmården, varit överlägsen, säger Olsson och fortsätter:

- Det har varit många bra tävlingar i år och vi är glada över att det varit nya arrangörer som kommit in och haft tävlingar på nya områden.

Resultat, deltävling tio i Svenska Cupen:

Herrar: 1) Linus Mood, IFK Mora OK, 77.42, 2) Sebastian Svärd, Haninge SOK, +3.24, 3) Markus Frödin, Sundsvalls OK, +6.16.

Damer: 1) Kajsa Engström, OK Kåre, 80.47, 2) Rebecka Hylander, Nyköpings OK, +3.25, 3) Sarah Hale, OK Kåre, +5.57.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter