Svensk Orientering logotyp
25.07.2018

Seger för Jansson och Larsson – en blågul duo med drömmar

Mountainbikeorientering
Nadia Larsson och Marcus Jansson vann mountainbikeorienterarnas tredje etapp på O-Ringen. Larsson är nu totaltvåa och hoppas på en dramatisk jaktstart. Jansson drygar ut ledningen, och dagens vinst innebar även seger i Svenska cupen.

På ett blött och lerigt EM i Ungern var det två blågula seniorer som höll sig framme; Marcus Jansson ordnade en fin sjätteplats på långdistansen och Nadia Larsson var vassast på damsidan med en nionde- och en tiondeplats.

En månad senare, i ett torrt och stekhett Örnsköldsvik är det samma blågula duo som imponerar mest.

På herrsidan cyklade Marcus Jansson hem tredje raka etappsegern, men åkaren från Garphyttan är ändå inte nöjd med sina prestationer:

- Jag har orienterat lite knackigt. I dag gjorde några misstag ganska tidigt, sedan fortsatte jag att göra små misstag hela loppet. Sedan, med kvarten kvar, fick jag punktering också, fick lägga i en slang .. sen var det väl inte så mycket luft i den slangen så då tog jag det rätt lugnt och försökte bara gå i mål utan att punktera en gång till.

- Orienteringen var egentligen inte jättesvår, om man bara tog det lugnt, Det var mer vägval i dag, sedan när man väl hade gjort sina vägval var genomförandet inte så svårt. Det var mest jag som var ofokuserad, det var lite klantiga grejer.

Jansson vann långdistansen med en marginal på 1.15 till tvåan Sebastian Svärd, Haninge SOK. Trea blev Mattias Nyström, Umeå OK, +2.10.

Efter segern, som bärgades på Arena Skyttis leder Jansson nu leder sammandraget med 5.57 till godo på Mattias Nyström. Vinsten innebar också att Jansson redan säkrat totalsegern i Svenska cupen, trots att två deltävlingar i Säter återstår. (O-Ringens tre första etapper var också deltävlingar i Svenska Cupen – läs mer HÄR.)

Segrarinnan på damsidan, Nadia Larsson, verkade mer nöjd med sitt lopp:

- Det gick bra i dag. Jag gjorde inga stora bommar men det var svårt att få flyt i orienteringen. Det var mycket stanna upp, stanna i korsningar och så. Jag försökte vara noggrann, jag ville verkligen inte bomma i dag.

Vad säger det om banan då – att du inte hittade flytet?

- Jag tror att det betyder att det var en bra bana (skratt). Det är nog det som är meningen; att det ska finnas mycket val och det var jättemycket olika klassning på stigarna, så det var riktigt svårt att veta vilket som var det snabbaste vägvalet. Jag tycker att det är svårt även nu i efterhand när jag tittar på kartan.

Och hur var terrängen?

- Det var mycket små, tekniska stigar och då är det svårt att läsa och cykla samtidigt. Sedan var det också ganska kuperat, så där blev det vägval där man fick titta på höjdkurvor och ta hänsyn till det.

Hur vill du summera dina tidigare etapper?

- Jag strulade lite i sprinten, den första etappen, men det tror jag att de andra tjejerna gjorde också. Sedan på medeldistansen fick jag problem med cykeln, jag slog i växeln på väg mot första så jag fick köra på tyngsta växeln resten av banan. Det var lite otur, men orienteringen gick bra, jag tog det lite säkert, ville inte lägga någon extra tid på att bomma. Men det blev ju tufft, jag var riktigt trött i benen mot slutet.

Med två etapper kvar är det finländskan Ingrid Stengård – dagens tvåa – som leder i totalen, 1.18 före Larsson och 4.07 före Linn Bylars, Forsa OK.

- Jag hoppas att det kommer att vara så här tight ända fram till fredag, säger Larsson.

- Det skulle vara jättekul om vi ser varandra i skogen på fredag så att det blir en riktig jakt. Sedan kan vad som helst hända.

Både Nadia Larsson och Marcus Jansson hoppas och tror på totalseger i O-Ringen, men huvudmålet för säsongen stavas VM och äventyret i Österrike inleds snart, den 7 augusti närmare bestämt.

Jansson hade gärna upplevt lite bättre flyt under O-Ringen, men han låter ändå optimistisk när mästerskapet kommer på tal:

- Känslan är väl minst lika bra som den var inför EM. Visst, jag har orienterat lite knackigt här i Ö-vik, men det hoppas jag släpper nu. Och annars känns det bra. Målsättningen är att göra bra lopp och då borde jag resultatmässigt kunna toppa det jag gjorde på EM.

Drömmer du om en medalj?

- Ja, det gör jag väl kanske. Det är väl klart, men det gäller att få ordning på allt också.

Nadia Larsson vill ogärna prata placeringar. Men även hon har tydliga drömmar:

- Min form är bra, men orienteringen måste sitta och det är det som är svårt. Det är skitsvårt att få till det. När det gäller placeringar så har jag inget mål, vilket såklart låter skittråkigt, men mitt mål är att göra ett bra lopp. Jag drömmer om ett lopp med flyt, där allt stämmer. Helst vill man ju säga: "jag vill vara på pallen", men det är inte rimligt, det tror jag inte. Då ska jag ha extremt mycket tur.

Resultat, O-Ringen etapp 3, mountainbikeorientering
D21
1) Nadia Larsson, Fredrikshofs IF Skid & OK, 93.49, 2) Ingrid Stengård, OK Trian, +1.00, 3) Linn Bylars, Forsa OK, +3.23, 4) Emelie Holmström, Kamrat och IF KIF, +7.12, 5) Anna Tiderman, Haninge SOK, +12.46, 6) Helena Svensson, FK Herkules, +15.07.
H21
1) Marcus Jansson, Garphyttans IF, 102.08, 2) Sebastian Svärd, Haninge SOK, +1.15, 3) Mattias Nyström, Umeå OK, +2.10, 4) Jonny Engel, OK Ravinen, +3.44, 5) Pär Gustavsson, Göteborg-Majorna OK, +4.47, 6) Erik Thuresson, OK Pan-Kristianstad, +6.18.

Totalställning
D21
1) Ingrid Stengård, OK Trian, 178.33, 2) Nadia Larsson, Fredrikshofs IF Skid & OK, +1.18, 3) Linn Bylars, Forsa OK, +4.07.
H21
1) Marcus Jansson, Garphyttans IF, 184.15, 2) Mattias Nyström, Umeå OK, +5.57, 3) Sebastian Svärd, Haninge SOK, +6.03.

HÄR hittar ni alla resultat, för alla klasser.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter