Svensk Orientering logotyp
12.07.2016

Siktet inställt på Portugal

Mountainbikeorientering
Under perioden 23-31 juli väntar mästerskapstävlingar i MTB-O i Portugal, närmare bestämt i Agueda söder om Porto. Det är såväl senior-VM, junior-VM som ungdoms-EM på programmet och många medaljer står på spel på de olika distanserna.

Tävlingarna inleds med en sprint måndagen den 25 juli och avslutas med en stafett lördagen den 30 juli. Däremellan är det medeldistans samt långdistans och man testar också den inofficiella disciplinen masstart-långdistans.

Stora delar av truppen var under den gångna helgen i Mora för att putsa på formen. I början på nästa vecka åker flera av åkarna till Portugal för att förbereda sig inför mästerskapet, träna i relevant terräng och acklimatisera sig. Under veckan ansluter fler och fler. Alla åkare kommer sedan att vara på plats från lördagen den 23 juli.

På seniorsidan jobbar landslaget för flera framskjutna placeringar. Under året har vi sett att det är möjligt och realistiskt på herrsidan, särskilt Marcus Jansson har vid ett flertal tillfällen visat att han kan vara topp-tio i internationell konkurrens. Det är viktigt att de yngsta herrseniorerna får ett bra mästerskap och känner att utvecklingen går åt rätt håll. Även på damsidan vill landslagsledningen se att utvecklingen går åt rätt håll. Förbundskapten Peter Olsson har sagt det förut och säger det igen: "Våra främsta damer är förstaårsseniorer och det kommer ta ett par år för dem att etablera sig i toppen, så det är viktigt att vi bygger långsiktigt."

Förutom seniorerna tävlar även juniorer om VM-medaljer och ungdomar om EM-medaljer. Sverige har en stor trupp där många nu kommer att få värdefull rutin. Och säkert finns det kandidater som vill vara med och slåss i toppen.

Här hittar du arrangörnas hemsida.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter