Svensk Orientering logotyp
01.07.2018

Sverige åtta på EM-stafetten: "Inte som vi hade hoppats"

Mountainbikeorientering
Under söndagen avslutades EM i mountainbikeorientering med stafetter. Sveriges förstalag med Nadia Larsson, Marcus Jansson och Viktor Larsson slutade på åttonde plats, 19.37 efter segrande Tjeckien.

Seniorelitens stafetter är mixade och Sverige ställde upp med två lag, och efter två sträckor var det andralaget med Linn Bylars, Linus Mood och Sebastian Svärd som var det bästa blågula teamet. Mood växlade som 12:a och Marcus Jansson som 15:e.

På den sista sträckan ändrades ordningen och Viktor Larsson körde in Sverige 1 som tionde lag över mållinjen. I den officiella resultatlistan blir dock laget åtta, eftersom två nationer - Tjeckien och Finland - hade två lag topp-sju, men bara det bästa laget räknas. Sebastian Svärd rullade in som 14:e man.

- Stafetterna gick inte som vi hade hoppats. Allt kan hända i stafetter och i dag hände inget till vår fördel. En möjlighet att gena som gick lite fel och ett par bommar, då försvinner ett gäng placeringar ganska fort. Seniorerna uppskattade dock banan som i dag gick i klart öppnare terräng. Juniorerna fick en tung start med punktering och krasch på förstasträckan, berättar förbundskapten Peter Olsson.

Vann seniorstafetten gjorde Tjeckiens förstalag, silvret gick till Ryssland och bronset till Finland (Tjeckiens andralag var trea i mål men det resultatet räknas alltså inte).

Efter tre EM-distanser i Ungern - lång, medel och stafett - kan det konstateras att Sveriges främsta placering blev Marcus Janssons fina sjätteplats på långdistansen. På damsidan var det Nadia Larssons som lyckades bäst med en nionde- och en tiondeplats.

- Vi har haft ett par riktigt bra resultat med Marcus podiumplats som kronan på verket! Vi gläds med Marcus, fantastiskt bra gjort och så som vi har väntat på det eftersom vi vet att han har kapaciteten. Han ska vara stolt och ta med sig det som inspiration för kommande utmaningar, säger förbundskapten Olsson.

För landslaget väntar härnäst VM som avgörs i Österrike början 5-12 augusti.

- Nu åker vi hem och slipar lite på formen inför VM. Jag hoppas att alla tränar en del på höjdmeter inför VM. Ta alla möjligheter att ta uppförsbackar och se det som en bonus på träningen. Det är även viktigt att träna tekniken i utförsbackar då den som vågar utför ofta har mycket att vinna på det. Vi ska jobba för att få fler framskjutna placeringar och ytterligare några i de färgade startgrupperna, säger Olsson.

Resultat, EM, stafett
1) Tjeckien lag 1 140.06, 2) Ryssland lag 1 +0.04, 3) Tjeckien lag 2 +8.20, 4) Finland 2 +8.21. Svenska placeringar: 10) Sverige lag 1 (Nadia Larsson, Marcus Jansson, Viktor Larsson) +19.37, 14) Sverige lag 2 (Linn Bylars, Linus Mood, Sebastian Svärd) +22.23.
JEM, stafett
M20
1) Finland 123.18, 2) Ryssland +1.27, 3) Tjeckien +7.02.
Sverige ställde upp med ett mixat lag (Rasmus Nordgren, Erica Olsson och Martin Skarlén) som diskades.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter