Svensk Orientering logotyp
06.02.2016

Alexandersson och Rost tillbaka på tronen: "Jätteskönt att hitta tillbaka till flytet direkt"

Skidorientering
På jaktstarts-SM förra helgen fick förhandsfavoriterna se sig besegrade. Under lördagens SM i medeldistans infriade Erik Rost och Tove Alexandersson alla förväntningar. "Ett bra lopp hela vägen", säger Alexandersson. "Ett taktiskt perfekt lopp", säger Rost.

SM i medeldistans avgjordes i Älvdalen och på herrsidan var det Alfta-Ösas Erik Rost som vann masstartsloppet. Segermarginalen till tvåan Ulrik Nordberg, Umeå OK, skrevs till 1.24. Trea blev Markus Lundholm OK Renen som gick i mål 9 sekunder bakom Nordberg.

- Det var en teknisk bana i dag och det hade jag listat ut på förhand. Så planen var att fokusera på orienteringen, att hitta en lite lägre fart och se till att undvika missarna. Det gick väldigt bra, säger Rost, som fick segervittring efter den andra av två slingor.

- Då var jag fortfarande med i täten, trots att jag hade haft en längre gaffel. Då kände jag att det skulle blir ett bra resultat i dag, och när vi var halvvägs på sista slingan var jag själv vid en gemensam kontroll. Jätteskönt att hitta tillbaka till flytet direkt efter missen på jaktstarts-SM.

Även på damsidan var ordningen återställd när Tove Alexandersson, också hon tävlande för Alfta-Ösa, vann i överlägsen stil. SM-tvåa blev klubbkompisen Hana Hancikova som var 3.06 efter Alexandersson medan bronset gick till Evelina Wickbom, Sävast Ski Team, som var 20 sekunder efter Hancikova.

- Jag blev snabbt ensam på min gaffling. Sedan såg jag Magda (Olsson) vid första gemensamma, men därefter var jag själv i skogen. Det var ett bra lopp hela vägen, säger Alexandersson, som gläds åt att helgens tävlingar faktiskt blev av.

- Jättekul att vi kan köra! Det har ju inte varit särskilt mycket snö i Dalarna. Och visst var det lite tunt med snö ute i skogen, här och var gick det igenom. Vi får se vilka skidor jag kör på i morgon ...

Under söndagen väntar stafett-SM och där får Alfta-Ösa leva med favoritskapet på damsidan.

- Vi har ett bra lag, absolut, men det finns andra som kan utmana. Mora är starka och det finns några till, säger Alexandersson.

På herrsidan får Umeå gälla som förhandsfavorit.

- Så är det. Umeå är favorit, och bakom dem är det väldigt öppet. Det finns många lag som kan slåss om pallplatserna, tror Erik Rost.

Resultat, SM i medeldistans
H21
1) Erik Rost, Alfta-Ösa OK, 37.36, 2) 2) Ulrik Nordberg, Umeå OK, +1.24, 3) Markus Lundholm, OK Renen, +1.33, 4) Linus Rapp, IFK Mora OK, +2.23, 5) Christian Spoerry, Umeå OK, +2.30, 6) Martin Hammarberg, Sundsvalls OK, +3.09
D21
1) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK, 40.42, 2) Hana Hancikova, Alfta-Ösa OK, +3.06, 3) Evelina Wickbom, Sävast Ski Team, +03.26, 4) Bente Rost, Alfta-Ösa OK, +3.45, 5) Josefine Engström, Alfta-Ösa OK, +4.10, 6) Magdalena Olsson, IFK Mora OK, +4.11.

För fler resultat - se Eventor

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter