Svensk Orientering logotyp
30.06.2016

Dags för SM ultralång

Orientering
Två EM-medaljörer, tre kommande VM-orienterare och Sveriges senaste världsmästare, Annika Billstam, kommer till årets SM ultralång distans nu på lördag. Tävlingen arrangeras i typiskt sörmländsk terräng 35 kilometer sydväst om Eskilstuna.

- Tove Alexandersson, två guld på EM i Tjeckien, Martin Regborn, bronsmedaljör på EM-långdistansen och Albin Ridefelt, också uttagen till VM i Strömstad, är med och det gläder oss, menar tävlingsledaren Emma Kantarp.

Dessutom finns Annika Billstam, trefaldiga världsmästaren som avslutade sin landslagssatsning efter medeldistansguldet i Skottland förra året, med i SM ultralång.

I juniorklasserna är det lite färre anmälda än i Skåne 2015 och totalt är 158 anmälda.

- Troligen har vi tappat en del juniorer som valt att inte springa SM ultralång direkt efter Rikslägret i Sälen. I gengäld har en hel andra som har relativt nära till tävlingen anmält sig. En tydlig tendens som även gällde både natt-SM och sprint-SM i Blekinge i april, tror Emma Kantarp och övriga arrangörer i Ärla IF och IK Strandard som är de ansvariga arrangörsklubbarna.

Allt samarrangeras också med Eskilstuna Weekends tre etapper som kommer att samla över 1 000 deltagare per etapp.

- Vi fick till ett bra koncept med invigning på Fristadstorget i Eskilstuna på fredagen, följt av en central medeldistansetapp med arena på fotbollsstadion Tunavallen. Sen två etapper i Svalboviken, varav etapp 2 tillsammans med ultralång-SM, berättar Barry Widelund, Tomas Knutsson och Tomas Ljungkvist, tävlingsledare för den delen av orienteringsfesten i Eskilstuna.

Vilka springer då först i mål i seniorklasserna på lördag eftermiddag? Tove Alexandersson är favorit liksom Martin Regborn, men det finns en hel de utmanare, gemensam start och en terräng som är en utmaning.

- Underlaget blir knappast detsamma som på EM, men i vissa avseenden likt även kommande VM och det krävs både rejäl fysik för distansen och god orienteringsförmåga på egen hand om man vill vinna, anser banläggaren Kalle Larsson.

Tävlingsinformation via Eventor

Följ tävlingarna live med start från 10:00 via live.orientering.se

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter