Dubbla svenska guld i JVM-stafetten
27.07.2014

Dubbla svenska guld i JVM-stafetten

Orientering
Det svenska juniorlandslaget avslutade junior-VM i Bulgarien på bästa sätt med två guld i stafetten. De tidigare guldmedaljörerna Anton Johansson och Sara Hagström imponerade på avslutningssträckorna.

Den svenska guldyran fortsatte när junior-VM avslutades med stafett och det blev medalj av ädlaste valören både till tjejerna och killarna efter dramatik på den sista sträckan.
Assar Hellström och Simon Hector inledde stabilt och Anton Johansosn gav sig ut på sista sträckan i ledning tillsammans med Tjeckien och Schweiz.
- Jag försökte ta det kallt och plocka kontroll efter kontroll. Men jag kände mig stark i benen och kände att jag fick en lucka direkt när jag gick upp och provade att trycka på. Det var en skön känsla, säger Anton Johansson.
Efter att ha gjort några småkrokar i början av loppet var det på långsträckan tillbaka mot varvningen som guldrycket kom.
- Jag fick en ledning då, men sedan var det otroligt tufft de sista fem minuterna och jag fick verkligen borra ner huvudet och köra, berättar Anton Johansson, som höll undan för jagande Tjeckien och Schweiz och kom ensam först in på upploppet.
- Det var en härlig känsla. Helt fantastiskt känns det, säger han.

jvm_dam

I damstafetten var det dramatik hela vägen. Tilda Johansson och Frida Sandberg inledde på bästa sätt och Frida var först in på JVM-stafettens andrasträcka för tredje året i rad och skickade ut JVM-dominanten Sara Hagström på avslutningssträckan.
- Det var jättenervöst. Jag var så nervös när jag värmde upp och hörde att Frida sprang så bra. Men när jag väl fick kartan och gav mig iväg kändes det bra, berättar Sara Hagström.
Efter ett dåligt vägval ut från en kontroll i början av banan kom Norge i kapp.
- Hon låg sedan lite före och vi såg varandra från och till. Strax före varvningen låg hon lite före mig på en stig och då genade jag och fick en liten lucka in till varvningen, säger Sara Hagström.
Det avslutande varvet gick "upp och ner och kors och tvärs" i en slalombacke.
- Jag försökte kämpa i slalombacken och jag snubblade och sedan ramlade även norskan några gånger, säger Sara Hagström.
Vid den tredje sista kontrollen hade Sara fått en ganska stor lucka och kände att om hon bara höll ihop orienteringen till de sista två kontrollerna så skulle det räcka.
- Det var sjukt kul att komma in på upploppet och den här avslutningen känns hur härlig som helst, säger Sara Hagström.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter