Svensk Orientering logotyp
08.02.2017

EM-silver i mixstafetten efter rafflande spurtstrid

Skidorientering
De gick i mål på samma tid som segrande Ryssland. Men Frida Sandberg och Ulrik Nordberg fick nöja sig med silvret i mixstafetten: - Det var riktigt nära att det räckte hela vägen, säger slutmannen Nordberg.

I dag var det dags för den andra EM-distansen. Mixstafetten. Varje nation fick ställa upp med tre lag men bara det bästa laget från varje nation räknas i sammandraget.

Och det blev en väldigt spännande stafett. Ryssland var i täten hela vägen, men de tre svenska lagen tog sig allt närmare.

Ut på den sista sträckan var det sex lag som gjorde upp om guld och silver. Detta då det var tre ryska lag och tre svenska som hade ryckt åt sig ett tydligt försprång mot alla andra lag.

I kurvan in mot den sista kontrollen försökte Ulrik Nordberg (som körde i det svenska tredjelaget tillsammans med Frida Sandberg) ta sig förbi ledande Ryssland:

- Jag satsade på att ta mig förbi på innern, men tyvärr var det stängt där. Jag fick stanna upp lite och ta om, men trots det var det väldigt nära att det räckte hela vägen. Och det trots att det var ett väldigt kort upplopp, säger Nordberg som gick i mål samma sekund som segrande Ryssland.

Men Ryssland dömdes som vinnare.

Och det var ett nöjt silvergäng trots att det var riktigt nära guldet:

- Vi är nöjda med silvret. För egen del krånglade det lite på den första sträckan. Jag ramlade och hamnade en bit bakom, men på mina två sista sträckor fungerade det riktigt bra, säger Frida Sandberg.

Sveriges lag 1 med Tove Alexandersson och Martin Hammarberg åkte i mål som fyra (men räknas alltså inte i medaljkampen) efter att de haft problem med att ett par stämplingar inte ”tagit” och de fick vända tillbaka för att stämpla igen. Samma öde var det för Magdalena Olsson och Peter Arnesson som slutade sexa.

I morgon fortsätter EM med långdistans.

 

Mixstafett: 1) Ryssland (Polina Frolova och Andrey Lamov), 53.22, 2) Sverige 3 (Frida Sandberg och Ulrik Nordberg), +0.00, 3) Finland 3 (Marjut Turunen och Ville Petteri Saarela), +1.20,

Enbart ett lag per nation räknas i sammandraget. Sverige lag 1 (Tove Alexandersson och Martin Hammarberg) var i mål som fyra +0.03 och Sverige lag 2 (Magdalena Olsson och Peter Arnesson), sexa +0.10.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter