Svensk Orientering logotyp
17.11.2014

Engagemang och stark framtidstro präglade helgens konferenser

Orientering
Den gångna helgen bjöd på två mycket givande dagar för svensk orientering. Först klubbades ny valberedning och därefter följde en lång rad intressanta presentationer och stimulerande samtal.

Under lördagen hölls ett extra förbundsmöte innan de olika konferenserna startade på hotell Skogshöjd i Södertälje. Den enda punkten på dagordningen var val av ny valberedning. Där blev Lennart Brattgård, Stockholm, ordförande. Övriga tre medlemmar i valberedningen blev Ann Larsson, Medelpad, Sara Forsberg, Östergötland, och Mats Widesjö, Skåne.

Ordförandekonferensen inleddes med förbundsordförande Lena Larssons presentation av måluppfyllnad och statistik. Larsson presenterade glädjande siffror gällande medlemsantal och tävlingsstarter, samtidigt som det framgick att det finns utvecklingspotential i redovisning av LOK-stöd och samarbete med SISU.

Förbundschef Susanne Söderholm gick därefter igenom de förändringar som SOFT-kansliet har genomgått under de senaste åren, hur kanslipersonalen arbetar idag och vilka möjligheter hon ser till förbättrad dialog med distrikten.

På lördagskvällen hade sedan O-Ringenstyrelsens ordförande Stefan Blomgren en dragning kring turerna runt O-Ringen i Sälen 2016. Därefter följde en diskussion, där bland annat Thomas Kleist, ordförande i Östergötlands orienteringsförbund, berättade om sin syn på turerna kring frågan om Östergötland och Valdemarsvik skulle ta över arrangemanget om det inte hade blivit något avtal med Sälen.

På söndagsmorgonen inledde Eje Andersson, förbundsstyrelsens vice ordförande, ett grupparbete kring strategiska utgångspunkter för att säkra tillgången till mark.

Agneta Berlin berättade om Västergötlands framsteg i distriktets arbete med verksamhetsinriktningen mot 2021. Ingegerd Lusensky, förbundsstyrelsen, och Susanne Söderholm återgav framtidsdiskussionerna från Riksidrottsforum den 7-9/11 där Lusensky, Söderholm och Ida Willén deltog från orientering. 

De arbetsgrupper som finns etablerade presenterades av Susanne Söderholm. En arbetsgrupp som kommer att startas för framtidsplanering för MTB-O, Skid-O och Pre-O presenterades av Roland Hellberg, förbundsstyrelsen, och fortsatt arbete med sponsring presenterades av Sten Segerslätt, förbundsstyrelsen.

Ordförandekonferensen avslutades med frågor i tiden, där konsumentanpassad orientering lyftes upp av Thomas Kleist, Östergötland. Eric Johansson, Gotland poängterade vikten av att delta i Almedalsveckan och Lars Sahlén, Jämtland/Härjedalen, tog upp distriktens kostnader för skidorientering. Slutligen uppmanade Sture Larsson, Uppland, förbundsstyrelsen till en mer öppen dialog med distrikten.

Ordförandekonferensen präglades av ett stort engagemang och distrikten fick en uppmaning att bjuda in förbundschef och kanslipersonal till sina respektive styrelsemöten.

Presentationer från ordförandekonferensen läggs upp HÄR.

Under helgen hölls även tävlingskonferens, arrangörscoachträff och kartträff. Information om dessa finns här.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter