Svensk Orientering logotyp
19.04.2018

Följ Natt-SM live på tv.orientering.se – här är alla förutsättningar

Orientering
Till helgen avgörs årets Swedish League med fredagens Natt-SM i Jönköping och söndagens jaktstart i Linköping. Fredagens dramatik följer du på tv.orientering.se. Här ger vi dig förutsättningarna.

Tre av fem Swedish League-deltävlingar avverkades i Skåne den gångna helgen och fredagens Natt-SM blir en sista möjlighet att förbättra sitt utgångsläge inför den avgörande jaktstarten. Tre av de första fyra tävlingarna ska räknas in i totalen.

Fredagens Natt-SM kommer du att kunna följa live på tv.orientering.se, där Henrik Persson och Robert Wallsten rapporterar och analyserar med en utökad gps-tracking som grund. 50 seniorer bär gps liksom 20 löpare i den äldre juniorklassen.

21.30 är första start och sändningen börjar 22.00.

I Swedish League-tabellen toppar Karolin Ohlsson i D21-klassen. Järlalöparen vann såväl den inledande sprinten som medeldistansen i Klåveröd och kom också trea i långdistansen. Ohlsson, som avstår Natt-SM, har därmed samlat in 840 poäng.

Tvåan Sara Hagström ligger på 792 poäng efter tre raka andraplatser i Skåne och IFK Göteborg-löparen som tävlar på fredagsnatten har möjlighet att knapra in.

Trea på 600 poäng är IFK Lidingös Emma Bjessmo, som inte heller hon springer Natt-SM. Det gör däremot meriterade löpare som Tisarens Lilian Forsgren och GMOK:s Lina Strand vilka med starka prestationer kan klättra ordentligt i totalen.

I H21 är det ingen i topptrion som springer Natt-SM. Totalledningen delas av Gernot Kerschbaumer, Pan-Kristianstad, och Emil Svensk, Stora Tuna, som båda har 648 poäng och närmast jagas av Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn på 540 pinnar.

En bit längre ner i totalen finns urstarka löpare som inte levererat fullt ut eller som hittills bara har sprungit två deltävlingar. OK Vivills Johan Runesson, IFK Göteborgs Johan Högstrand, Linnés Albin Ridefelt och Koovees Oleksandr Kratov är fyra killar som alla är anmälda till Natt-SM och som med en topplacering kan klättra rejält.

Om vi sedan kikar på juniorklasserna så ser vi att Vilma von Krusenstierna, OK Kåre, toppar i D20 på 738 poäng. Johanna Börjesson Eriksson, Storviks IF, är tvåa med 600 poäng, och Olivia Nilsson, OK Pan-Kristianstad, trea med 588. Både ettan och tvåan är anmälda till Natt-SM. Det är även exempelvis Vilma Blennow, Falköpings AIK, och Hanna Hugosson, Sundsvalls OK, som hittills bara har två resultatnoteringar och som kan ta ett stort kliv uppåt på fredag.

I H20 är det Simon Imark som sitter i pole position inför finalhelgen. 702 poäng har Tullingelöparen samlat ihop. Tvåa är Andreas Uller, Kils OK, på 654, medan OK Ravinens Axel Granqvist är trea med 564 - en tredjeplats han delar med Kåres Isac von Krusenstierna, som till skillnad från Imark, Uller och Granqvist saknar en resultatnotering. Även femman Henrik Johannesson, Stora Tuna, saknar ett resultat. Samtliga nämnda H20-löpare springer på fredag.

D18-klassen toppas av tre tjejer på samma poäng: Ella Olsson, Grycksbo IF, Erika Källvik Leufvén, Åmåls OK, och Amanda Kleijn, Södertälje-Nykvarn, har alla 654 poäng. De två förstnämnda springer Natt-SM, och det gör även nian Isa Envall, IK Hakarpspojkarna, som saknar ett resultat.

I H18 slutligen är Gustav Runefors, Växjö OK, totaletta med 804 poäng. Samuel Pihlström, OK Landehof, är tvåa på 654 och Emil Auselius, Bredaryds SOK, trea med 624. Topptrion springer Natt-SM, men varning utfärdas för fyran Viktor Svensk, Stora Tuna, och sexan Elias Tidevall, Skogsluffarnas OK. De båda saknar varsitt resultat och har goda anledningar att blicka uppåt i fredagsnatten.

Försvarande mästare? Jens Rönnols, Järla, och Helena Karlsson, IFK Lidingö, vann fjolårets Natt-SM i Östansjö. Rönnols kommer till start även i Jönköping.

2017 års nattmästare i D20-klassen var Linnéa Golsäter, Eksjö SOK, som nu blivit senior. I H20 segrade Isac von Krusenstierna, som vi redan tidigare har konstaterat har goda möjligheter att avancera på fredag.

I D18 var det Frida Johansson, OK Djerf som vann ifjol. Hon kommer till start även i år - liksom regerande D18-mästaren Viktor Svensk, som alltså har goda chanser att skutta uppåt i totalen.

Avslutningsvis kan det konstateras att OK Ravinens Gustav Bergman har överklagat diskningen i fredagens inledande Swedish League-sprint, en skrivelse inkom torsdag förmiddag. Landslagsstjärnan som vann lördagens långdistans var snabbast även på sprinten men stämplade fel. Bergmans protest, som avslogs av tävlingsjuryn, handlade om att kontroller, enligt Bergman, satt för tätt.

Bergman tycker antingen att deltävling 1 ska strykas, eller att han ska bli godkänd.

- SOFT kommer att behandla ärendet så snabbt vi kan och målsättningen är såklart att komma med ett besked gällande Bergmans överklagan före söndagens jaktstart, säger Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström.

SM-arrangörens hemsida kan du läsa mer om fredagens SM-tävling.

HÄR hittar du komplett startlista

HÄR hittar du aktuell ställning i U23-cupen

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter