Svensk Orientering logotyp
19.01.2015

Fullt ös för orienteringslandslagen - både i Globen och Schweiz (1)

Skidorientering
Det är riktigt bra drag kring orienteringslandslagen! I dag är det Idrottsgalan med fina nomineringar för orienteringslöparna – i morgon tisdag startar skidorienterings-EM i Schweiz. Här info om hur du följer mästerskapet plus en hel del annat.

På Idrottsgalan i Globen kan vi hålla tummarna för det svenska herrstafettlaget (Leandersson-Johansson-Bergman), som vann guld både på EM och VM.

Supertrion är kandidat för såväl Jerringprist som i kategorin Årets lag. Samtidigt är världsettan på damsidan, Tove Alexandersson, nominerad i kategorin Årets idrottskvinna.Tove är dock inte med på galan, eftersom hon även är världsetta i skidorientering och vill försvara sin titel i medeldistans på EM som startar i schweiziska Lenzerheide på tisdag.

Alexandersson deltar i medeldistansen och stafetten, men redan på tisdag är det dags för individuell sprint och förbundskapten Claes Turesson har all anledning att hoppas på fina framgångar i Alperna. Den svenska truppen har haft en mycket bra uppladdning och åkare som Erik Rost, Andreas Holmberg och Josefine Engström har visat kanonbra form.

Här är EM-programmet i sin helhet:
Tisdag 10.30-11.45 Individuell sprint
Onsdag 10.30-12.30 Långdistans (masstart)
Torsdag 11.30-12.30 Sprintstafett
Lördag 10.00-12.30 Medeldistans
Söndag 9.30-12.00 Stafett

Här och här kan du läsa mer om den svenska truppen.

Hela mästerskapet kommer att sändas live på webben – här hittar du sändningarna och på EM-sajten finns givetvis mer info om tävlingarna.

Tove Alexandersson, som nyligen vann tre av tre möjliga lopp när världscupen för orienteringslöparna startade i Tasmanien, är bara i Sverige ett par dagar innan hon åker vidare till EM i Schweiz. I söndagens Sportspegeln sändes ett reportage om Alexanderssons tuffa schema - ett perfekt inslag att EM-ladda med, KLICKA HÄR och kolla 22.40 in i klippet.

Om du tänker följa måndagens Idrottsgala så gäller följande tider:

Huvudsändning: 20.00-22.15 i SVT1
Extrasändningar i SVT Play, från 16.45. Extra intressant för alla orienteringsintresserade blir det från 18.00 och framåt; stafettgänget med Jonas Leandersson, Fredrik Johansson och Gustav Bergman kommer att gästa uppsnackssoffan.

Har du fortfarande inte röstat på dina favoriter till Jerringpriset? På Sveriges Radios hemsida hittar du de fem kvarvarande kandidaterna och aktuella telefonnummer.  

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter