Svensk Orientering logotyp
03.11.2016

Här är det svenska juniorlandslaget 2017

Orientering
I förra veckan offentliggjordes det svenska seniorlandslaget i orientering. Här presenteras nu vilka juniorer som får chansen i Blågult 2017. "En spännande grupp med många framtidslöften", säger förbundskapten Susanne Wiklund Björk.

Det svenska juniorlandslaget 2017 består av följande tolv löpare:

Sanna Fast, Eksjö SOK
Linnea Golsäter, Eksjö SOK
Hanna Hugosson, Sundsvalls OK
Lisa Jonsson-Nordin, Skåneslättens OL
Stina Nordin, Sundsvalls OK
Elin Pettersson, IFK Göteborg

Anton Forsberg, Långhundra IF
Simon Hector, Snättringe SK
Simon Imark, Tullinge SK
Henrik Johannesson, Ronneby OK
Jesper Svensk, Stora Tuna OK
Isac von Krusenstierna, OK Kåre

- Här ryms löpare som redan har fått en hel del internationell rutin, men vi har även fem namn som är helt nya i landslaget, säger förbundskapten Susanne Wiklund Björk.

På killsidan är bara en löpare ny: Henrik Johannesson som vann sommarens medel-SM på hemmaplan och var sprinttvåa på ungdoms-EM (EYOC). På tjejsidan finns fyra nya namn: två Sundsvallslöpare i Stina Nordin som vann Swedish League i våras och Hanna Hugosson som sprang JVM i somras, Elin Pettersson som också var JVM-löpare och Lisa Jonsson-Nordin som vann lång-SM och dessutom tog sig upp på podiet i sin blågula debut på Junior European Cup (JEC).

Susanne Wiklund Björk ansvarar både för seniorernas utvecklingsgrupp och för juniorlandslaget. Dessutom finns hon med runt A-landslaget. Sammantaget borgar detta för att det blir en tydlig koppling mellan junior- och seniorlandslagsverksamhet.

- Min roll har mycket med den röda tråden att göra; att jobba hårt för att vi ska vara världens bästa landslag över tid, säger Wiklund Björk.

Den största utmaningen för årets juniorlandslag blir JVM i Finland i juli, men säsongen bjuder även på EYOC i Slovakien och JEC i Österrike.

- Det blir ett intressant år där vi hoppas att många juniorer verkligen gör jobbet i vinter, säger Wiklund Björk, som berättar att det under 2017 även blir ett antal öppna läger, där juniorerna har chansen att skaffa nyttiga verktyg för framtiden.

- Det här lägger vi stort fokus på. Vi kommer bland annat att erbjuda ett läger i Skåne ihop med det österrikiska landslaget, ett sprintläger i Italien och ett läger i Ungern inför JVM 2018.

Vilka är målsättningarna 2017?

- Att fortsätta få fram riktigt vassa juniorer som är beredda att göra jobbet långsiktigt. Ifjol var vi tvåa i lagtävlingen på JVM efter schweizarna som gjorde ett fantastiskt hemmamästerskap. 2017 vill vi få ut det vi har på JVM och gärna återta bucklan från tidigare år.

- Vissa bitar kommer vi att jobba extra med. Inte minst siktar vi på att höja den fysiska förmågan. Sedan ser vi också att det finns ett jobb att göra på sprintsidan, såväl tekniskt som fysiskt. Det här avspeglas i vår planering, bland annat genom fyslägret tillsammans med seniorerna i januari och sprintlägret i Italien. 

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter