Svensk Orientering logotyp
25.10.2015

Historien upprepade sig på Smålandskavlen

Orientering
Historien upprepar sig i Smålandskavlen. • De danska jäntorna från OK Pan-Århus vann i år för femte året i rad. • IFK Lidingö SOK stod för tredje gången i rad som vinnare på herrsidan.

När Smålandskavlen i år avgjordes i Jönköping, i stadsnära miljö på Bondberget, var de båda dominanterna mer eller mindre ohotade i kampen om segern.
Pan-Århus kopplade greppet redan på nattsträckan där Ida Bobach programenligt var snabbast och skaffade laget en ledning på över två minuter. Bobach har för övrigt sprungit nattsträckan vid tre av de fem segrarna och varit med i laget vid fyra tillfällen.
Efter Bobachs framfart i natten blev det ingen kamp på söndagsförmiddagen. Pan-Århus bara seglade ifrån.
- Men det var nervöst att ge sig ut på sista, erkänner junioren Miri Thrane Ödum. Nu hittade jag ett bra flyt direkt och första missen kom först på tolfte kontrollen. Men jag visste också att jag fått ett bra försprång och kände mig därför inte speciellt orolig.
Och varför skulle hon göra det? Försprånget pendlade hela sträckan mellan sju och åtta minuter och det var länge IFK Göteborg som hade andraplatsen. Mot slutet tappade dock Kirsi Nurmi och hin kunde till slut spurta till sig femteplatsen i kamp med Nadiya Volynska, Orion. På placeringarna två till fyra stämplade istället OK Kåre (Kajsa Risby), OK Tisaren (Lilian Forsgren) och Göteborg-Majorna (Lina Strand) in efter att alla avancerat i resultatlistan.

OK Denseln bäst efter natten
För IFK Lidingö var det lite mer kamp på vägen. Laget låg fyra efter de två nattsträckorna, 6.18 efter ledande OK Denseln, där Mattias Hallmén och framförallt Pavlo Ushkvarok sprungit fort och rätt. Det var annars många som gjorde stora misstag i nattmörkret och tiderna skiftade rejält bland topplöparna.

Simonin och Boström avgjorde
På tredje sträckan, söndagens omstartssträcka, skaffade sig sedan Lidingö tätkänning. Nicolas Simonin växlade först med Malungs OK Skogsmårdarna och Denseln inom 45 sekunders marginal. Då återstod Lidingös två tyngsta pjäser, Mårten Boström och Fredrik Bakkman. Boström pulvriserade konkurrenterna och gav Bakkman över fyra minuters ledning.
- Visserligen missade jag på tredje kontrollen i sluttningen, berättar Fredrik Bakkman, men jag såg aldrig några konkurrenter och när jag sedan fick ordning på orienteringen var det en rätt bra resa.
Marginalen till Tampereen Pyrintö var efter Bakkmans miss nere i 1.40, men sedan sträcktes tiden ut igen för att till slut bli 3.12 till Malungs OK Skogsmårdarna, sedan William Lind pressat sig förbi Tampereen Pyrntö (Florian Hovald) på upploppet.

Mycket norskt på ungdomssidan
På ungdomssidan var det mycket norskt. Tre tjejlag i toppen i D16 med Halden som vinnare före Fossum och Nydalen. Härlöv bästa svenska lag som fyra.
I H16 var det en ruggigt jämn slutstrid där Nydalens Elias Jonsson avgjorde med några meters marginal före Fossum och IF Hagen som fick skiljas åt av måldomaren.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter