IFK Göteborg vann Tiomila - första svenska segern på tio år
10.05.2015

IFK Göteborg vann Tiomila - första svenska segern på tio år

Orientering
Sverige har väntat på en herrseger i Tiomila i tio år. Nu är väntan över. IFK Göteborg vann med tre sekunders marginal efter över tio timmars slit. "Det känns helt fantastiskt", säger slutmannen Eskil Kinneberg.

Årets Tiomila avgjordes i Skepptuna strax norr om Arlanda. Och det blev ett mycket rafflande avgörande. Efter nio sträckors orienterande var det fem lag som gav sig ut i princip gemensamt på den sista sträckan.

Den gruppen reducerades ganska tidigt till tre. Storfavoriten och fjolårsvinnaren Kalevan Rasti med fransmannen Thierry Gueorgiou, norska Halden med Magne Dählie och svenska IFK Göteborg där den unge norrmannen Eskil Kinneberg sprang den 17 kilometer långa slutsträckan.

- Det gick aldrig så fort, och jag kände mej stark. Thierry ville släppa fram oss mot slutet, men jag tänkte att han ska inte få som han vill. Så jag la mig i rygg på honom, och det visade ju sig vara en bra taktik.

Kinneberg stämplade som tvåa vid den sista kontrollen, men han tog kommandot och kunde spurta i mål som vinnare. Detta var alltså Sveriges första herrseger i tävlingen på tio år.

- Jag var inte säker på att det inte var något lag före oss. Jag hade bestämt mig för att springa så mycket det gick när vi kom ut på vägen, och då kom jag förbi ganska enkelt och förstod jag att det skulle gå vägen, säger Kinneberg och fyller i:

- Detta är det största jag upplevt i min orienteringskarriär. Det känns underbart.

Tvåa blev norska Halden och finska Kalevan Rasti slutade trea.

Lidingö gick ut i ledning på slutsträckan, men Fredrik Johansson hade en tung inledning och gjorde ett större misstag. Trots en stark avslutning nådde han inte ikapp tättrion, och slutade fyra. Södertälje-Nykvarn, med Jonas Leandersson på slutsträckan, blev femma.

ifk3webb

Resultat, Tiomila

1) IFK Göteborg 613:50; 2) Halden +0:03; 3) Kalevan Rasti +0:12; 4) IFK Lidingö +2:04; 5) Södertälje-Nykvarn +2:35; 6) Tyrving +3:18; 7) Turun Metsänkävijät, +10:48; 8) Frol +10:52; 9) Malungs OK +11:35; 10) Stora Tuna +11:38.

Segerlaget: Andreas Sølberg, Jonas Pilblad, Francois Gonon, Simon Smedberg, Vetle Ruud Bråten, Tobias Noborn, Thor Nørskov, Johan Högstrand, Søren Schwartz, Eskil Kinneberg.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter