Svensk Orientering logotyp
16.10.2014

Juniorerna siktar mot Norge

Orientering
Nu står det klart vilka löpare som ingår i juniorlandslaget 2015. Truppen bantas från 14 till 10 löpare, men samtidigt skapas en utvecklingsgrupp i landslagsverksamheten.

I år gjorde Sverige sitt bästa junior-VM någonsin. På fyra finaldagar ordnade de blågula talangerna fantastiska nio medaljer och lämnade Bulgarien var det med guld på samtliga distanser.
Nu har riktlinjerna dragits upp för nästa år, då JVM avgörs i Norge. Juniorlandslaget bantas med fyra löpare, men det innebär inte att satsningen på unga löpare minskar.
- Samtidigt som det blir fyra färre i juniorlandslaget satsar vi på öppna samlingar och startar ett utvecklingslandslag. Det här blir är ett bättre sätt att forma verksamheten på. Landslagen ska organiseras efter löparna, inte tvärtom, och just nu är det här en passande struktur eftersom vi har väldigt många duktiga löpare som lämnat junioråldern och är på väg att ta steget in i den internationella eliten även på seniornivån, förklarar förbundskapten Susanne Wiklund Björk.

Det största målet på juniorsidan under 2015 är såklart junior-VM i norska Rauland den 4-10 juli.
- Det blir häftigt, och otroligt tufft (700-1100 meter över havet). Samtidigt ska vi alltid komma ihåg att det bara är ett delmål på vägen mot större uppgifter längre fram. Utveckling kommer alltid att vara det egentliga huvudmålet för juniorlandslaget, säger Wiklund Björk.
Nya i juniorlandslagstruppen är Oskar Lundqvist (OK Orion) och William Eriksson (Stora Tuna), men de var redan med och sprang i Bulgarien i somras.

Här är Juniorlandslaget:
Damer
Emma Bjessmo, Bromma Vällingby
Johanna Öberg, Ryda
Andrea Svensson, Tisaren
Tilda Johansson, Orion
Sara Hagström, Falköping

Herrar
Simon Hector Snättringe
Oskar Lundqvist, Orion
Emil Granqvist, Ravinen
William Eriksson, Stora Tuna
Erik Andersson, Orion

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter