Landslagslöparna klättrar mot toppen: "I Idre finns alla förutsättningar"
22.01.2016

Landslagslöparna klättrar mot toppen: "I Idre finns alla förutsättningar"

Orientering
LANDSLAGSLÄGRET I IDRE. Helena Jansson och Jesper Svensk – där har ni Sveriges bästa skidorienterare - bland landslagslöparna. När Tove Alexandersson inte är på plats.

Just nu befinner sig de tre orienteringslandslagen – A-landslaget, Utvecklingslandslaget och Juniorlandslaget – i Idre för ett veckolångt läger med huvudtema fysik.

Att orienteringslöparna ska upp och träna i fjällvärlden känns långt ifrån givet, men förbundskapten Håkan Carlsson berättar att ett läger i vintermiljö är ett önskemål som framförts från löparhåll.

- Och nu när Svenska Orienteringsförbundet har ett jättebra samarbetsavtal med Idre fjäll fanns inte mycket att tveka på. Vi har det idealiskt här med härliga skidpass, pulsande i snö, utmärkt gym, bra simbassäng … Här finns alla förutsättningar för perfekt fysträning och det är ett av huvudsyftena med lägret. Ett annat är att vi ska komma samman och lära av varandra, säger Håkan Carlsson.

Totalt medverkar 30 löpare och 5 ledare på lägret, som bjuder på mycket mer än tunga långpass och styrketräning.

- Vi kryddar dagarna med lite olika specialpass. På tisdagen körde vi till exempel intervallpass med klurigheter i pauserna. Det kallas brain endurance training. Här skulle de lösa mattetal mellan intervallerna och tanken är att hjärnan aldrig ska få vila. Bakom finns studier som visar att mental trötthet i hög grad påverkar upplevelsen av hur tufft du har det under fysisk ansträngning. Brain endurance training, som alltså kombinerar fysisk träning med mentalt tröttande övningar, ska träna hjärnans förmåga att driva på kroppen under lång tid, berättar Carlsson.

Ett annat lite annorlunda pass som har avverkats är "orienteringslöparnas skidorienteringsmästerskap".

- En specialtävling där banan gick i slalompisten och stugbyn, minst sagt kuperat, och där vi fick svaret på frågan: vem är bäst i Toves frånvaro? (Alexandersson är i Tyskland för världscuptävlingar i just skidorientering.)

På damsidan segrade Helena Jansson, närmast följd av Sara Hagström och Maria Magnusson. På herrsidan var Jesper Svensk överlägsen. Här nedan är kartan.

idre karta skido

Efter skidO-tävlingen återstod den kanske tuffaste uppgiften för dagen – först uppför slalombacken med längdskidor under fötterna. Ett riktigt kraftprov.

En annan dag var det sprintorientering i stugbyn. Karta här nedan.

karta sprint idre

- Det är Kart-Bosse (Bosse Lindwall) som har fixat de här roliga och annorlunda orienteringstävlingarna. Det har varit mycket uppskattat, säger Carlsson.

Utöver de fysiska övningarna blir det en hel del teori och diskussioner under lägret. Bland annat har fysiologen Filip Larsen föreläst om formtoppning.

- Och sist men inte minst fyller ju en sådan här resa en social och sammansvetsande funktion. Seniorer och juniorer har mycket att prata om och alla kommer samman och mår riktigt bra.

Här nedan lite blandade bilder från lägret i Idre. Fotograf Sussi Wiklund Björk.

idre11

 idre33idre22

idre44

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter