Svensk Orientering logotyp
24.08.2018

Leandersson sub 30 på milen: "Känns grymt att ha bockat av den"

Orientering
I dag inleddes SM i friidrott och på 10 000 m visade fyra landslagsorienterare klassen. Inte minst Jonas Leandersson, som knep bronset och gick i mål på 29.43: "Nu kan jag säga att jag gjort sub 30. Känns grymt att ha bockat av den!"

Att orienterare är grymma på att springa var ingen nyhet, men fredagens prestationer var verkligen starka av den landslagskvartett som ställde sig på startlinjen på fridrotts-SM i Eskilstuna.

Jonas Leandersson (Södertälje-Nykvarn i orientering och Enhörna IF i friidrott) slutade trea på 10 000 meter på tiden 29.43.11, bara 8 sekunder efter segraren Adhanom Abraha och fem sekunder bakom silvermedaljören Ebba Tulu Chala. Och Leanderssons kollegor i orienteringslandslaget var inte mycket sämre. Emil Svensk slutade sjua (30.46.20) och Martin Regborn tia (31.03.44) och på damsidan sprang Karolin Ohlsson in på sjunde plats på tiden 36.03.35. Vann där gjorde Linn Nilsson på 34.33.06, och på andra plats kom Sävedalens Anastasia Denisova, vass orienterare från Vitryssland.

- Det här känns såklart bra. Tiden betyder mycket. Jag hade som mål att gå under 30 och en medalj känns som en bonus, säger Jonas Leandersson, som tror att det finns ännu snabbare tider i kroppen.

- Det var väl inget perfekt lopp. På mästerskap löps det mer för medalj än för tid. Så det var ett väldigt ryckigt lopp och regnet och blåsten gjorde det otacksamt för den som låg först. Så jag får vara tacksam för draghjälpen hela vägen.

- Loppet var bra genomfört från min sida. Jag var aktiv och tätade luckor när det behövdes och försökte flyta på trots ett ryckigt lopp. Sedan kändes det bra inför avslutningen, men så fort tempot gick upp på sista varvet tog det stopp. Men jag är såklart jättenöjd.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter