Svensk Orientering logotyp
28.11.2015

Nordberg och Alexandersson ordnade ny svensk seger: "Riktigt skönt!"

Skidorientering
Sveriges förstalag – Ulrik Nordberg och Tove Alexandersson – vann i överlägsen stil lördagens mixstafett i Ylläs. "Riktigt skönt med en seger", säger Alexandersson.

De blågula skidorienterarna har fått en smakstart i årets världscup. I fredagens premiär, en mycket intensiv sprint, slog Ulrik Nordberg till med karriärens första individuella seger på den internationella scenen.

Under lördagen fick Umeå-åkaren ånyo smaka segerns sötma. Denna gång tillsammans med mer segervana Tove Alexandersson. Sverige 1 vann mixstafetten med 1.05 tillgodo på tvåan Finland. Ytterligare 32 sekunder bakom gick trean Ryssland i mål.

- Riktigt skönt med en seger! I går var inte någon bra dag för min del, i dag gick det desto bättre. Vi gjorde inga misstag och jag är väldigt nöjd med vår insats, säger Tove Alexandersson, som "bara" blev sexa i fredagens sprint.

Mixstafett är en disciplin som avgörs över sex kortare sträckor. Herrarna kör första, tredje och femte sträckan. Damerna tar hand om de resterande sträckorna och har därmed äran att avsluta.

När Ulrik Nordberg gick ut på sin sista sträcka var marginalen till de närmast jagande lagen cirka 40 sekunder och när Tove Alexandersson plockade på sig sin sista karta var hon helt ensam inne på skidstadion.

- Kanske var det något vägval som inte var det bästa, men på det hela gjorde jag tre bra sträckor, säger Nordberg, som kände sig lugn när Tove lämnade arenan för sista gången.

- Det var väldigt rolig, teknisk orientering i dag, kul banor, säger Alexandersson, som mestadels var ensam i skogen.

- Ja, jag körde ganska mycket själv. På första sträckan var jag ensam på min gaffel och på min andra sträcka hade vi redan gått loss.

I morgon fortsätter världscupstävlingarna i Finland med en medeldistans.

Resultat, mixstafett, världscupen, Ylläs
1) Sverige 1 (Ulrik Nordberg och Tove Alexandersson) 42.08, 2) Finland 1, +1.05, 3) Ryssland 2, +1.37, 4) Ryssland 1, +1.46, 5) Sverige 3 (Erik Blomgren och Magdalena Olsson) +1.47, 6) Finland 3 +2.33, 7) Sverige 2 (Erik Rost och Frida Sandberg) +2.53.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter