Svensk Orientering logotyp
30.10.2016

OK Tisaren och IFK Göteborg vann Smålandskavlen

Orientering
IFK Göteborgs herrlag och OK Tisarens damlag. Där har ni segrarna i årets upplaga av Smålandskavlen. "Jag försöker intala mig att jag är en vass spurtare", säger Tisarens Josefin Tjernlund som avgjorde på upploppet.

De senaste åren har två lag prenumererat på segern i Smålandskavlens seniorklass; IFK Lidingö hade tre raka på herrsidan medan OK Pan Århus hade fem raka på damsidan.

2016, i skogarna runt Eksjö, bröts båda sviterna.

På herrsidan kunde IFK Göteborg ordna klubbens första seger i Smålandskavlens historia. Efter Johan Högstrands och Vetle Ruud Bråtens nattsträckor var laget 5.47 före tvåan IFK Lidingö, som i sin tur hade en dryg halvminuts marginal till trean, OK Ravinen.

När dagsträckorna inleddes bevakade Thor Nørskov skickligt ledningen och på sträcka fyra kunde Eskil Kinneberg dryga ut ytterligare.

Blåvitts avslutare Max Peter Bejmer gick ut i ett drömläge, med 7.12 till godo på närmast jagande Lidingö, ett läge han förvaltade på bästa sätt. Bakom hade Lidingös Fredrik Bakkman och Ravinens Gustav Bergman en spännande fight om andraplatsen. Bergman var ett tag förbi sin landslagskompis, men väl i mål var ordningen återställd.

Även på damsidan segrade ett lag som aldrig tidigare vunnit Smålandskavlen. Och här var det desto tajtare mot slutet.

Vid förvarningen var OK Tisarens avslutare Josefin Tjernlund sex sekunder efter IFK Lidingös Helena Karlsson. I mål var Tjernlund ett fåtal sekunder före.

- Jag hade väl två minuters ledning när jag gick ut, men efter halva banan var Lidingö ikapp och snart var Helena förbi. Men vid sista loopen såg jag henne igen. Då tänkte jag "va fan, nu ska jag ta det här!" berättar Tjernlund, som fortsätter:

- Vi var väl jämsides tills det var några meter kvar, men när vi väl gick i mål kände jag att jag var först. Planen var att få till en riktigt bra kavel, något vi kan ta med oss in i vinterträningen. Jätteskönt, och starkt jobbat av hela gänget. Tjejerna gav mig verkligen ett grymt utgångsläge.

Trea blev IFK Göteborg, som var 3.54 efter det segrande laget.

Utöver Josefin Tjernlund bestod Tisarens lag av Rebecka Nylin, Andrea Svensson, Lovisa Persson och Ellinor Tjernlund.

Här finns samtliga resultat.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter