Svensk Orientering logotyp
06.02.2015

Orientering en del av framtidens naturvård

Orientering
Orienterare som letar sig fram i skogen sätter tveklöst sina spår i markvegetationen, men detta är ofta positivt för naturen. Det slås återigen fast i en vetenskaplig studie.

Studien i fråga visar att O-Ringen 2014 hade en naturvårdande inverkan på vegetationen samt att den biologiska mångfalden gynnades.

De senaste decennierna har den rådande uppfattningen varit att människans aktiviteter i landskapet är en destruktiv kraft, men faktum är att mycket av den biologiska mångfald vi kan se är en effekt av vår traditionella markanvändning. Människan är inte bara en fiende till naturen, utan också en skapare av biologisk mångfald. Det skriver Charlotta Bjurvald och Robert Johnsson Wetterlöf, författarna bakom ”Orienterare, framtidens naturvårdare? Inventering av markstörningar i samband med O-Ringen i Skåne 2014”, ett examensarbete inom Landskapsvetenskap vid Högskolan i Kristianstad.

Syftet med studien var att bringa klarhet i vilken störning orienteringslöpare bidrar till. Studieobjektet var O-Ringen 2014 i Skåne och metoden en inventering före och efter tävlingarna i botten- och fältskiktet på tre olika områden.

Resultatet visar på en minskad frekvens av dominanta och/eller triviala arter i samtliga områden och i ett av områdena ökade även andelen barmark. Sammantaget möjliggör detta för mindre dominanta arter att sprida sig, något som gynnar den biologiska mångfalden. Arbetets slutsats är att orientering kan vara en del av framtidens naturvård.

- Studien bekräftar vad andra studier också har kommit fram till: att orientering kan ha en positiv inverkan på den biologiska mångfalden, säger Svenska Orienteringsförbundets markansvarige Eje Andersson, som fortsätter:

- Att löpande följa upp hur orientering påverkar olika terrängtyper och därigenom nå ökad kunskap är en viktig del i det handlingsprogram som Svenska Orienteringsförbundet verkar efter. Ökad kunskap och egenkontroll är viktigt för framtiden.

Arbetet kan läsas i sin helhet HÄR.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter