Svensk Orientering logotyp
15.12.2014

Pangstart för de svenska skidorienterarna – sju pallplatser i Norge

Skidorientering
I helgen drog skidorienteringssäsongen igång på allvar med två WRE-tävlingar i norska Sjusjöen. För svensk del slutade det med hela sju pallplatser. "En väldigt bra start", summerar landslagsledaren Håkan Holmberg.

På lördagens sprint, 3070 meter, segrade Tove Alexandersson i damklassen. Den svenska världsettan nådde målet 1:04 snabbare än tvåan, norskan Audhild Bakken Rognstad. Trea, ytterligare femton sekunder bakom Alexandersson, blev förstaårssenioren Evelina Wickbom.

På herrsidan inleddes tävlingshelgen med en hemmaseger genom Hans Jörgen Kvåle, som var tre sekunder bättre än tvåan Andreas Holmberg. Trea blev norrmannen Jörgen Madslien. Herrarnas bana mätte 3490 meter.

På söndagen stod medeldistans på programmet, 6990 meter för herrarna och 5410 för damerna, och återigen var det Tove Alexandersson som drog det längsta strået på damsidan. Även nu kom Audhild Bakken Rognstad tvåa, och nu fick norskan se sig slagen med 1:09. Trea blev Magdalena Olsson, och fyra, bara 18 sekunder från pallen, den svenska junioren Isabel Salén.

På herrsidan var sprintfyran Erik Rost vassast. Med nio sekunders marginal besegrade han Andreas Holmberg, som alltså stod på pallen i dagarna två. Det gjorde även Hans Jörgen Kvåle, som slutade trea.

Många meriterade åkare var anmälda till de världsrankingsgrundande tävlingarna utanför Lillehammer, och landslagsledaren Håkan Holmberg kan konstatera att det svenska laget har fått en riktigt bra start på säsongen 2014/2015:

- Ryssarna och finländarna var inte här, men i övrigt var det tuffast möjliga konkurrens. Sammantaget får Sverige en jättefin säsongsstart och även någon form av värdemätare på hur vi står oss i den här terrängen.

Holmberg berättar om tekniskt svåra banor som krävde väldigt mycket kartläsning:

- Det var riktigt svår orientering och vi tror att norrmännen lade banor som är ganska lika det vi kommer att möta på VM längre fram. Känns skönt att vi visar att vi är tekniskt väldigt duktiga.

Här hittar du kompletta resultatlistor.

Kommande helg tävlar landslagsåkarna på svensk mark, i Grövelsjöfjällen närmare bestämt - läs mer här.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter