Svensk Orientering logotyp
23.04.2015

Premiär för Swedish League - världseliten intar Fengersfors

Orientering
Stora delar av världseliten kommer till helgens Swedish League-premiär i Fengersfors. Totalt handlar det om 1200 löpare och förväntningarna är höga. "Första värdemätaren för världseliten. Det ska bli spännande", säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Tävlingsledaren Per Källvik är tillfreds med tillströmningen av elit, ungdomar och motionärer till Swedish League, som arrangeras av Åmåls OK och OK Stigsökarna i Bengtsfors. Det handlar om en tung nationell tävling och många av världens främsta löpare kommer.

- Överhuvudtaget kommer många elitlöpare från Finland. Finska landslagsledningen har rekommenderat sina löpare att delta i vår tävling, säger Per Källvik till Provinstidningen Dalsland.

De polska, tjeckiska och danska juniorlandslagen dyker upp, liksom flera öststatslöpare. Saknas gör framför allt norrmännen, som har en egen viktig tävling på hemmaplan.

1150 orienterare är anmälda till söndagens medeldistans och 1050 till lördagens lång. De flesta springer förstås båda dagarna.

En av alla storstjärnor som kommer till Dalsland är Tove Alexandersson.

- Det ska bli jättespännande. Jag vet att det är fin terräng och utslagsgivande banor. Men jag har inga resultatmål inför helgen. Jag är inne i en träningsperiod just nu och ser tävlingarna som en riktigt bra genomkörare inför fortsättningen av säsongen, säger Alexandersson till Provinstidningen Dalsland.

Även förbundskapten Håkan Carlsson är taggad inför helgen och han gillar att terrängen påminner om det som väntar på hemma-VM 2016:

- På den här kartan och på de här banorna kan man verkligen säga att terrängen påminner om Bohuslän, med ganska skarpa åsar och med rejäla branter. Det ser mycket intressant ut.

Carlsson är också nöjd med startfältet, som innehåller mängder av världsstjärnor:

- Man kan säga att det här är första värdemätaren för världseliten, så det skall bli spännande att se alla löpare. Extra spännande för mig är förstås att se vem av de unga svenska löparna som tagit det där lika extra steget i år.

Första start på lördagens långdistans är 11.00. På söndagens medel startar första löpare 9.30. Startlistor och annan info hittas i eventor.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter