Svensk Orientering logotyp
11.11.2014

Silva överraskade Hector – och nu börjar uppladdningen mot JVM 2015

Orientering
Han är bara 17 år, men var redan i somras med och bärgade ett JVM-guld i stafett. På hemmaplan har han vunnit i princip rubbet i H18. Ändå blev Simon Hector ”väldigt förvånad” när han fick Silva-stipendiet: ”Mycket överraskande och kul!”

Simon Hector är en av Sveriges allra största talanger. I "sina klasser" är han van att vinna det mesta – i år kammade han hem fem individuella SM-guld, en bedrift som ingen tidigare har lyckats med – och i somras var han även uppe och tampades med världens bästa 20-åringar på JVM i Bulgarien.

Hectors höjdare var givetvis JVM-stafetten, som slutade med guld till honom, Assar Hellström och Anton Johansson. Snättringelöparen, som hade andrasträckan, gick ut i täten och växlade sedan vidare som etta efter ett grymt lopp.

- Det var väldigt tätt och vi var med därframme, och med det utgångsläget var jag såklart oerhört taggad. Men samtidigt var jag totalt fokuserad och det är det som jag är mest nöjd med; hur jag lyckades hålla huvudet klart och göra rätt val, och då menar jag inte bara vägval. Jag och tjecken gjorde ett eget vägval som blev avgörande på vår sträcka, och sedan sprang han fel runt ett hus, minns Hector, som även presterade riktigt bra på de individuella distanserna (20:e man på medel, 14:e på lång och 21:a på sprint). 

- JVM i stort var en fantastisk erfarenhet. Jag gjorde såklart en del missar, men samtidigt var det en utmaning utöver det vanliga. Medelbanan var den svåraste jag någonsin sprungit och på lången saknar jag fortfarande en del fysiskt för att mäta mig med de bästa. Men på det hela taget är jag mycket nöjd med min prestation. 

I övrigt har säsongen som vanligt inneburit att du radat upp segrarna på hemmaplan – hur gör du för att hålla koncentrationen uppe?

- Det är lätt hänt att man blir missnöjd när man plötsligt går på en nit, och att man tappar lite fokus. Det jag försöker göra är att söka mig till nya utmaningar. Att få springa JVM var just en sådan utmaning, och nu funderar jag som bäst över hur jag ska lägga upp nästa säsong. Samtidigt som jag vill tävla mot äldre löpare lite oftare, så vet jag ju att det kommer väldigt många bra utmanare underifrån. Vi får se hur upplägget blir.

Vad utvecklade du mest under säsongen som gick?

- Faktum är att jag under ett par år utvecklades väldigt mycket, men att jag trots alla segrar inte upplever att jag tog något stort kliv framåt i år. Det har inte varit riktigt samma uppåtgående kurva. Nu får jag tillsammans med mina bollplank analysera och fundera över vilka bitar jag ska jobba mest med till nästa säsong.

Vad blir det viktigaste målet 2015?

- JVM i Norge. Absolut. Först ska jag prestera så att jag blir uttagen - det kommer att bli en tuff fight om platserna så det gäller att visa framfötterna - och om jag väl kommer dit ska jag göra allt för att ta vara på de lärdomar jag gjorde i Bulgarien. Jag ska till exempel undvika att hamna i den sitsen att jag blir störd av nervositet. Det blev lite så på medelfinalen i somras. Efter ett mycket bra kval blev det nog lite stort och lite nytt.

Har du några resultatmål, om du tar dig till Norge?

- Jag har höga målsättningar och vill alltid vara väldigt högt upp i resultatlistorna, men väl på ett mästerskap är det viktigaste att fokusera på att orientera bra.

I samband med höstsamlingen fick du ett ekonomiskt tillskott i din satsning framåt, Silvas stipendium – vad betyder det?

- Ja, jag blev väldigt förvånad. Mycket överraskande och kul! Jag har tänkt att sådana stipendier är mer för dem som gjort något riktigt bra, som tagit stora mästerskapsmedaljer. Jag har ju mest presterat i nationella tävlingar. Men det är mycket välkommet!

Vad ska pengarna användas till?

- Att resa, till läger eller tävling, och kanske också till ny utrustning.

Och vad händer härnäst – in i vinterträningen?

- Ja, det har varit en lång tävlingssäsong, så nu ska det bli kul att verkligen få nöta på. Det är nu man har chansen att göra lite större förändringar, både löp- och orienteringstekniskt. Sedan ska jag jobba riktigt hårt med fysiken.

På höstsamlingen i Borås delades även en rad andra stipendier och utmärkelser ut – här kan du läsa mer om detta.

Hectors höjdpunkter 2014
Silva League (H18): 1:a Båstadsprinten, 1:a Vallåslången, 1:a Tranåssprinten, 2:a sprint Luleå, 2:a medel Luleå, 1:a jaktstart Luleå
SM (H18): Guld i samtliga individuella discipliner.
JVM: Stafettguld, 20:e på medeldistans, 14:e på långdistans och 21:a på sprinten
Bästa loppen: ”Sistasträckan på stafett-SM där vi slutade 9:a, det var mitt bästa SM-lopp i år, jaktstarten i Silva League och så insatsen på JVM-stafetten”.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter