Svensk Orientering logotyp
09.05.2018

Silver till Tove efter sent misstag

Orientering
Tove Alexandersson var på väg mot sitt andra raka guld under EM i Schweiz. Men ett stort misstag på den näst sista kontrollen innebar att medeldistansen slutade med ett silver: "På det stora hela var det ett mycket bra lopp", säger Tove.

 

I helgen inledde Tove Alexandersson EM i Schweiz genom att vinna sprinten i Mendrisio. I dagens medeldistans kopplade hon ett tydligt grepp om tävlingen och såg ut att vara på väg mot ett nytt guld. Men då, på den näst sista kontrollen, kom ett stort misstag från svenskan.

- Jag vet inte riktigt vad som hände. Jag var helt borta i sluttningen. Det var svårt att läsa in sig. Tyvärr rann det iväg mycket tid där, säger Alexandersson.

Blev du stressad?

- Egentligen inte. Jag var bara 100 procent fokuserad på att läsa in mig igen.

Alexandersson forcerade hårt in mot mål, men trots en stark avslutning fick hon nöja sig med silver, åtta sekunder bakom finländskan Marika Teini:

- Jag är besviken över mitt misstag. Men jag är nöjd med sättet jag genomförde resten av loppet. Och Marika förtjänade att vinna, säger Alexandersson som direkt efter loppet lindade foten hårt efter en stukning som kom när en kvarts löpning återstod av loppet.

Beslut gällande om hon kommer att springa torsdagens sprintstafett kommer att fattas under morgondagen:

- Jag hoppas kunna springa, men vi får se, säger Alexandersson.

"Det var som Gollum-orientering"

Näst bästa svenska blev Helena Bergman som slutade på 13:e plats. Lilian Forsgren blev 19:e, Lina Strand 26:a och Lisa Risby 35:a.

- Det var mycket mer detaljerat än vad det var på kvalet, säger Helena Bergman.

- Det var mer nordisk terräng, men väldigt brant. Många väldigt branta raviner, vilket ledde till mycket frustration. Det var som Gollum-orientering; man fick kravla sig upp på alla fyra. Men också bitvis väldigt fint. Så det var en kul och utmanande bana. Jag missade på ettan och fyran. Därefter har orienteringen fungerat bra, men jag har inte riktigt farten.

Noterbart är att bronsmedaljen gick till den schweiziska junioren Simona Aebersold.

På herrsidan blev det på nytt stor succé för hemmanationen Schweiz. Matthias Kyburz tog sitt andra raka guld. Kyburz var över minuten före landsmannen Florian Howald. Trea blev norrmannen Olav Lundanes.

Efter ett nattsvart svenskt herrkval under tisdagen var det bara Johan Runesson som fick springa finalen. Han gjorde ett stabilt finallopp och slutade åtta.

- Jag får vara nöjd. Men att jag är nöjd med åttondeplats beror främst på min form och en skada. Vid varvningen när jag ska trycka till i löpningen får jag ett hugg i baksidan på låret. Det gör att jag inte riktigt kan göra mig själv rättvisa. Tekniskt sett gör jag det jag kan. Jag jobbar igenom loppet på ett bra sätt.

I morgon fortsätter EM i Schweiz med sprintstafett.

Resultat, medeldistans

Damer, 4,2 km: 1) Marika Teini, Finland, 35.44, 2) Tove Alexandersson, Sverige, +0.08, 3) Simona Aebersold, Schweiz, +0.18. Övriga svenska placeringar: 13) Helena Bergman, +4.09, 19) Lilian Forsgren, +5.23, 26) Lina Strand, +7.19, 35) Lisa Risby, +8.52.

Herrar, 5,3 km: 1) Matthias Kyburz, Schweiz, 34.25, 2) Florian Howald, do, +1.10, 3) Olav Lundanes, Norge, +1.22, 8) Johan Runesson, Sverige, +3.36.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter