Svensk Orientering logotyp
27.08.2016

Svenskt brons trots tung start

Orientering
Det började knackigt för Sverige. Men de blågula svarade för en imponerande upphämtning: - En VM-medalj på hemmaplan i stafetten känns otroligt stort, säger William Lind som sprang slutsträckan efter att Fredrik Bakkman och Gustav Bergman inlett.

I dag avslutas VM i Bohuslän med stafetter.

De svenska herrarna fanns på förhand med som medaljutmanare. Men det blev en minst sagt tung inledning för Fredrik Bakkman. Redan på vägen in mot den andra kontrollen kom ett stort misstag:

- Jag ramlade I ett grönområde och slog sönder kompassen. Jag blev skärrad och tappade lite fokus. Det tog lite tid innan jag fick upp reservkompassen och sen läste jag en ”dubbelsten” som en brant och fick inte alls ihop kartan med verkligheten. Det känns otroligt surt, säger Bakkman som var låg 28:a efter knappt en kvarts löpning, men han avslutade sin sträcka starkt och kunde skicka ut Gustav Bergman på nionde plats.

- Jag trodde att jag var fem-sex minuter efter, men när jag kom mot varvningen hörde jag att det ”bara” var tre minuter. Och jag höll ihop loppet på ett bra sätt efter det, säger Bakkman.

Gustav Bergman har inte prickat den fysiska formen inför VM som han önskat, men i dag svarade han för ett imponerande lopp.

- Jag fick positiva rapporter mot slutet av Fredriks sträcka att han plockade mycket placeringar och jag förstod att jag om jag höll ihop orienteringen så skulle jag fortsätta att avancera. Jag har genomfört min sträcka på ett bra sätt. Det var riktigt stabilt, säger Bergman som skickade ut William Lind på slutsträckan i ett mycket inspirerande läge.

Detta var första gången William Lind sprang en VM-stafett, han har varit uttagen de två senaste åren men då varit skadad. Nu VM-stafettdebuterade han med en rafflande bronskamp mot framför allt Finland och Storbritannien.

- Vi har en fantastisk konkurrens i det svenska laget så det var ärofullt att få chansen att springa. Jag har orienterat som jag ville hela vägen, säger Lind som var den som hade kommandot i bronsmatchen hela vägen.

Men när han var inne vid varvningen var han inte säker på placeringen:

- Det var först när jag såg Fredrik och Gustav på bron vid upploppet som jag förstod att vi tagit medalj. Det är min första internationella VM-medalj och att få ta den i en stafett på hemmaplan är förstås väldigt stort, säger Lind.

Norge var i ledning under hela stafetten och gjorde en mycket imponerande insats. I laget sprang Carl Godager Kaas, Olav Lundanes och Magne Daehli. Detta var de norska herrarnas första stafettguld sedan 2005.

 

Herrar: 1) Norge (Carl Godager Kaas, Olav Lundanes, Magne Daehli), 1.47.44, 2) Schweiz (Fabian Hertner, Daniel Hubmann, Matthias Kyburz), +1.54, 3) Sverige (Fredrik Bakkman, Gustav Bergman, William Lind), +4.39, 4) Storbritannien (Kristian Jones, Hector Haines, Ralph Street), +5.45, 6) Finland (Miika Kirmula, Fredric Portin, Mikko Siren), +6.00.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter