Svensk Orientering logotyp
15.02.2015

Svenskt guld och silver i VM-stafetterna: "Kan inte bli så mycket bättre"

Skidorientering
Guld till damlaget – silver till herrlaget. Skidorienterings-VM i Hamar fick en fantastisk avslutning för Sverige. "Det kan inte bli så mycket bättre än så här", myser avslutaren Josefine Engström.

Damstafetten blev en rafflande historia, där guldkampen stod mellan Sverige och Finland och avgörandet kom när bara ett par minuters åkning återstod.

- Jag har försökt att bara köra på och göra mitt lopp. Jag gick ut i princip samtidigt som Finland, och jag hade initiativet och körde först hela vägen, säger Josefine Engström, som totalt plockat två guld och två brons under mästerskapet.

- Vi har siktat på det här, men det såg ju lite halvdåligt ut efter gårdagen när alla körde dåligt. Jätteskönt!

Nyckelkontrollen var placerad strax före arenan, Engström och Mervi Pesu dök in i en skogsdunge samtidigt, men finländskan fastnade i ett träd. Engström fick luckan, och den täpptes aldrig igen.

På förstasträckan ställde Sverige upp med Frida Sandberg som gjorde sitt första senior-VM. Och debutanten levererade fullt ut. När hon skickade ut andrasträckans Tove Alexandersson var Sverige tvåa och bara 14 sekunder efter Finland.

- Det var nervöst före loppet, det måste jag erkänna, men nu känns det bara underbart, säger Sandberg.

På andrasträckan satte Alexandersson full fart direkt och 25 minuter senare var avståndet inhämtat. Världsettan växlade över till Josefine Engström, som gick ut samtidigt som Finlands Mervi Pesu.

- Det känns jättebra! Vi var riktigt sugna på att åka bra i dag allihop, så det var en riktigt kul avslutning på mästerskapet, säger Alexandersson.

Även de svenska herrarna hade spetsat in sig på ett VM-guld, men fick se sig slagna av Ryssland. Trion Peter Arnesson–Erik Rost–Andreas Holmberg hade lite kluvna känslor efteråt och vänder redan blicken framåt, mot nästa VM.

- Alla killar har gjort ett jättebra jobb. Vi hade siktat på guldet, men jag är ändå väldigt nöjd med ett silver, säger Holmberg.

Totalt tog Sverige sju medaljer under VM.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter