Svensk Orientering logotyp
07.03.2017

SVENSKT VM-GULD I MIXSTAFETTEN

Skidorientering
Skidorienterings-VM i Ryssland började med svensk succé - Tove Alexandersson och Erik Rost grejade guld direkt på den inledande sprintstafetten. "En fantastisk start på VM-veckan", säger Tove. "Något jag drömt om länge", säger Erik.

Sverige siktar på att vinna fyra VM-guld i Krasnojarsk. Det blågula segertåget i Krasnojarsk inleddes redan dag ett.

- Vi är otroligt glada båda två! Det var otroligt härligt att åka där med Erik på upploppet, säger Tove Alexandersson, som såg till att Sverige kopplade greppet redan på den första av sex sträckor.

Erik Rost, som fick äran att avsluta, gjorde ett enda misstag under loppet. Detta när Tove stormade fram mot den första växlingen. Ingen på arenan, inte ens Rost, var beredd på att Tove skulle dyka upp så snabbt.

- Det gick så otroligt fort. Jag hann inte ens få på skidorna och tappade ett par sekunder. Men annars har det gått fantastiskt bra, säger Rost, som kan jubla lite extra då detta var hans första VM-guld.

- En helt underbar känsla! Jag har en lång karriär bakom mig och många framgångar, men att äntligen få kliva överst på pallen i ett VM betyder så mycket. I dag fick jag ut allt jag lärt mig genom åren.

Sverige avverkade de sex sträckorna på 35.20. Tvåa slutade Ryssland, som var 53 sekunder efter, och bronset gick till Finland, +1.52.

En riktigt skön segermarginal med andra ord.

- Vi fick en väldigt bra start, och sedan kunde vi göra våra egna race, säger Rost, som liksom Alexandersson gjorde tre grymma sträckor.

I morgon väntar individuell sprint, en distans där Tove Alexandersson är regerande världsmästare.

- Det ska bli jättekul! Det här var ju rena drömstarten, och jag tror att både terrängen och de här banorna ska passa oss bra, säger Alexandersson.

Resultat, sprintstafett, VM, Krasnojarsk, Ryssland

1) Sverige (Tove Alexandersson och Erik Rost) 35.20, 2) Ryssland (Polina Frolova och Andrej Lamov) +0.52, 3) Finland (Salla Kosekela och Ville Petteri Saarela) +1.52, 4) Norge +2.46, 5) Tjeckien +3.18, 6) Bulgarien +3.18.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter