Svensk Orientering logotyp
02.08.2016

Sverige fyra i sprintstafetten: "Ska ändå känna oss nöjda"

Orientering
Sverige hade chans på ytterligare en Student-VM-medalj när sprintstafettens sistasträcka inleddes. Lilian Forsgren klättrade en placering, men Blågult fick nöja sig med fjärdeplatsen. "Vi ska ändå känna oss nöjda", säger Forsgren.

Två medaljer på måndagens långdistans, men bara nära, nära på tisdagens sprintstafett i centrala Miskolc.

Den svenska avslutaren Lilian Forsgren gick ut som femma, med blott 13 sekunder upp till bronset. Schweiz passerade hon ganska omgående. Sedan var det jämnt värre mellan Forsgren och norskan Ingjerd Myhre under stora delar av loppet. Allt avgjordes ett par kontroller före mål, där de båda gjorde olika vägval.

- Jag fick en fin start och tog några bra vägval. Sedan blev det en kamp mellan mig och Ingjerd, där vi hela tiden gjorde våra egna lopp men ändå följdes åt, berättar Forsgren.

Avgörandet kom ett par kontroller före mål.

- Vi kom till 12:e, hon var lite före. Jag hade bestämt mig redan innan att jag skulle springa norrut. Det såg snabbast ut. Sedan märkte jag att hon vände, och jag hann tänka "va fasen, det kanske är bättre", men jag valde ändå att följa mitt val. Det var ett sämre val, men jag genomförde det ändå. Hon fick väl 20-30 meter där och sedan var det inte så mycket orientering kvar.

- Vi ska ändå känna oss nöjda. Visst finns det småsaker som kan optimeras, men vi gör ändå fyra stabila insatser.

Elin Månsson tog startsträckan för Sverige. Månsson växlade över som 10:e löpare, men avståndet upp till ettan, hemmanationen Ungern var bara 25 sekunder.

På andrasträckan representerades Blågult av Jakob Enmark, som ett tag var uppe på tredjeplats men sedan föll tillbaka något, och skickade ut Oskar Sjöberg som åtta, 48 sekunder efter Storbritannien som tagit ledningen före Schweiz och Norge.

På tredjesträckan stod britten Kristian Jones, som vann den individuella sprinten, för en mycket stark insats. Inför sistasträckan hade han skapat en lucka på dryga minuten till tvåan Norge och trean Tjeckien. Sjöberg växlade till Lilian Forsgren som femma, 1.34 efter täten, men med tydlig medaljvittring.

Väl i mål var Sverige fyra, 13 sekunder från bronset. Storbritannien vann i suverän stil, Tjeckien blev tvåa (+0.50) och Norge trea (+1.14).

- Vi var långt från segern, men nära medalj. Bra insatser av alla löpare, men det var en riktigt tight sprintstafett. Det var tekniskt, gafflat, roligt men bitvis svårt att se vilka passager som var löpbara, sammanfattar den svenska ledaren Maria von Schmalensée.

- Vi gör det bra tycker jag. Vi är med hela vägen, även om det var svårt att rå på Storbritannien. Jättekul att de vann. De tar verkligen för sig och imponerar stort, säger Lilian Forsgren, som nu laddar om för onsdagens medeldistans.

- Den ser jag verkligen fram emot. Den ska vara lite snällare rent kuperingsmässigt än lången. Jag gissar på att det blir klurigt med mycket sluttningsorientering.

Resultat, sprintstafett
1) Storbritannien 54.57, 2) Tjeckien +0.50, 3) Norge +1.14, 4) Sverige +1.27, 5) Schweiz +1.32, 6) Ryssland +1.34, 7) Danmark +2.01, 8) Estland +2.30, 9) Frankrike +3.01, 10) Lettland +3.07.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter