Svensk Orientering logotyp
10.10.2015

Tre svenska pallplatser på långdistansen i Tyskland

Orientering
Under lördagen avgjordes JEC:s långdistans och Sverige knep återigen tre pallplatser: Sara Hagström och Andrea Svensson var etta respektive tvåa i D20 och Isac von Krusenstierna blev trea i H18. Totalt kammade blågult hem nio topp-tio-placeringar. "Vi har ett nöjt svenskt lag. Alla har kämpat på bra därute", säger juniorernas förbundskapten Susanne Wiklund Björk.

Junior European Cup i tyska Bad Harzburg bjöd på en lång och kuperad långdistans.

- Det var en tuff utmaning, framför allt för tjejerna. Det var långt, kuperat och en riktig "Twilight-skog". Alla har gjort vad de kunnat och vi har många topp-tio vilket är jätteroligt. Samtidigt ser vi att det finns en hel del att jobba med på hårdare underlag. Vi vet vad vi ska göra i vinter, säger Susanne Wiklund Björk, som utvecklar:

- I den här terrängtypen kan vi inte leva lika mycket på vår fina teknik. Här krävs en stenhård fysisk.

Bäst av alla blågula lyckades Sara Hagström, som gör sitt sista landslagsuppdrag som junior. På två starter har det blivit två segrar.

- Det var en kul seger som jag verkligen fick kämpa för. Jag gjorde en tidig miss och lade bort en och en halv minut, men sedan gjorde jag ett bra lopp. Jag fick springa på, kämpa och lyckades även hålla ihop det tekniskt, säger Hagström, som nu har gjort sin sista individuella landslagsstart som junior.

- Det känns lite speciellt. Jag har ju sprungit mot seniorerna tidigare, men då har det bara varit som en bonus om jag har lyckats. Nästa år är det min riktiga klass och det kan jag känna mig lite nervös inför. Samtidigt springer jag ju orientering för att det roligt, och då ska inte motståndet vara avgörande. Och en kul grej är ju att det blir tuffare och längre banor. Det gillar jag, säger Hagström.

Tvåa i D20 kom Andrea Svensson, som var 1.26 efter Hagström i mål.

- Väldigt kul att få till ett bra lopp så här i slutet av säsongen. Jag gjorde ett väldigt bra lopp tekniskt och fysiskt funkade det också. I går på sprinten var det ett katastroflopp, så det här satt skönt, säger Svensson, som kommer att springa i D20 ytterligare ett år.

Även Isac von Krusenstierna, tvåa i gårdagens sprint, fick kliva upp på pallen. Det trodde han inte skulle ske när han blev ikappsprungen av fransmannen Matthieu Perrin.

- Jag fastnade i ett snår och vid åttan fick jag sällskap. Då blev jag nästan lite uppgiven. Sedan kom ett parti med många kontroller då vi sprang tillsammans, och mot slutet kände jag mig stark. Jag kunde trycka på ordentligt, men lyckades inte gå loss. Men väl i mål kände jag att prestationen var rätt bra, trots allt. 

- Hittills känner jag mig jättenöjd med mina insatser i JEC.

I morgon väntar de avslutande stafetterna och där kommer Sverige till start med följande gäng:
Damer
Förstalaget: Andrea Svensson, Elin Carlsson, Sara Hagström
Andralaget: Tilda Johansson, Emma Bjessmo, Linnéa Golsäter
Tredjelaget: Hanna Hugosson, Tove Rönnbäck, Amanda Berggren
Fjärdelaget: Elvira Björklund, Pim Hedberg, Hanna Hänström

Herrar
Förstalaget: Jesper Svensk, Simon Imark, Isac von Krusenstierna
Andralaget: Erik Andersson, Emil Granqvist, Oskar Leinonen
Tredjelaget: Jonas Gustafsson, Ville Johansson, Anton Forsberg
Fjärdelaget: Filip Wadsten, Filip Grahn, Jens Rönnols

Resultat, långdistans
D18
1) Simona Aebersold, Schweiz, +60.42, 2) Josefine Lind, Danmark, +2.14, 3) Ingeborg Eide, Norge, +2.19. Sv plac: 4) Linnéa Golsäter +3.11, 8) Hanna Hugosson +4.05, 18) Tove Rönnbäck +10.37, 28) Hanna Hänström +13.02, 30) Elvira Björklund +13.33, 31) Amanda Berggren +13.53.
D20
1) Sara Hagström, Sverige, 73.01, 2) Andrea Svensson, Sverige, +1.26, 3) Andrine Benjaminsen, Norge, +2.29. Övr sv plac: 6) Elin Carlsson +4.55, 11) Tilda Johansson +6.57, 13) Emma Bjessmo +8.18, 17) Pim Hedberg +8.59.
H18
1) Joey Hadorn, Schweiz, 62.41, 2) Matthieu Perrin, Frankrike, +3.34, 3) Isac von Krusenstierna, Sverige, +6.26. Övr sv plac: 7) Ville Johansson +6.50, 8) Anton Forsberg +7.06, 9) Simon Imark +7.21, 13) Jesper Svensk +10.08, 17) Jonas Gustafsson +12.25.
H20
1) Thomas Curiger, Schweiz, 74.57, 2) Tobia Pezzati, Schweiz, +1.24, 3) Arnaud Perrin, Frankrike, +1.40. Sv plac: 12) Oskar Leinonen +6.39, 16) Erik Andersson +7.57, 17) Emil Granqvist +8.00, 20) Filip Wadsten +8.31, 21) Filip Grahn +8.54.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter