Svensk Orientering logotyp
12.11.2015

Tuffa tester väntar juniorerna till våren: "Krävs hård fysik"

Orientering
I juli 2016 avgörs Junior-VM i schweiziska Scuol. Av allt att döma blir det tuffa banor med rejäl kupering. Nu sätter den svenska landslagsledningen extra fokus på fysiken, något som kommer att märkas högst konkret i samband med vårens uttagningstester som gäller för såväl JVM som EYOC.

När de svenska juniorerna tävlar internationellt brukar de ofta nå stora framgångar och inte minst imponerar de med sina tekniska kvaliteter. Men när det handlar om den fysiska biten ligger Sverige just nu inte längst fram.

- Det gångna året har det varit väldigt tydligt att det ställs tuffa krav på fysiken redan i junioråldern. Orientering är en fysiskt tuff sport, där du måste kunna ta rätt beslut även under tung belastning. Vi har pratat mycket om det här under säsongen och enats om att vi vill stärka den fysiska delen, säger Susanne Wiklund Björk, förbundskapten för juniorerna.

- I vissa terrängtyper kan vi leva på vår fina teknik, men på hårdare underlag och i mer kuperad terräng krävs en stenhård fysik.

Med tanke på att JVM 2016 avgörs i Schweiz finns all anledning att köra extra backintervaller redan i vinter. Och för att även rent konkret prioritera upp fysiken kommer vårens uttagningstester att se delvis annorlunda ut.

Som vanligt kommer Swedish League-tävlingarna att utgöra en viktig grund, men en del i uttagningen blir även tre testlopp som anordnas i Jönköping helgen den 20-22 maj, ett samarrangemang mellan IK Hakarpspojkarna och Jönköpings OK.

På fredagen körs en sprint och på söndagen avslutas det hela med en långdistans. Däremellan kommer lördagens specialtest, där löparna inleder med att springa IKHP:s snitslade bergsbana, med individuell start.

- Det är en rätt tuff bana som de ska få springa utrustade med sportident eller gps. Sedan, direkt när de kommit i mål på löpdelen, får de en karta i handen och då väntar en kvarts orienterande, en väldigt teknisk avslutning. Tanken är att de ska orientera när de är rejält trötta. Det är totaltiden som är det viktigaste och det här testet ersätter medeldistansen, säger Wiklund Björk, som nu vill skicka ut en tydlig signal till alla som vill vara med och slåss om platserna till Schweiz och om landslagsplatser framöver.

- Våga utmana dig själv fysiskt. Var noga med balans och helhet men våga köra hårt i vinter och testa gärna att kombinera tuff löpning med tekniska avslutningar! Det här är en viktig del i arbetet med att skapa världens bästa landslag över tid. Ska vi fortsätta att leverera på VM så gäller det att bygga en stark grund. Kom också ihåg att det här loppet är ett av många uttagningslopp i vår.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter