Svensk Orientering logotyp
12.07.2019

Två svenska stafettmedaljer i JVM-avslutningen

Orientering
Silver till killarna och spurtstridsbrons till tjejerna när JVM avslutades med stafett. ”Vi vet att man inte slår Alva i en spurt”, säger bronsmedaljören Johanna Källvik Leufvén.

Det var andralagens stora dag när JVM i Danmark avslutades med stafett. Först sprang Sverige 2 bestående av Samuel Pihlström, Gustav Runefors och Axel Granqvist hem en silvermedalj i killarnas lopp.

– Vi sprang för varandra. Vi skulle lyckas. Innan loppet hade vi snackat om att se till att bli det bästa svenska laget, säger Gustav Runefors.

Han hade fått ett bra utgångsläge av Samuel Pihlström som skickade ut Runefors tillsammans med tätklungan. Norge drog i från, men efter ett misstag av Norges Elias Jonsson kunde Sverige knappa in.

– Sedan var det bara att bita i, säger Gustav Runefors.

På den avslutande sträckan kunde Norge sedan dra i från ännu en gång. Detta genom stjärnan Kasper Fosser. Sveriges Axel Granqvist hade dock bra koll på andraplatsen och fick springa över mållinjen som silvermedaljör.

– Jag och Samuel stod mest och kramade varandra, och hoppade runt. Det kändes som att vi var små barn igen. Det var en overklig känsla, säger Gustav Runefors.

Också på tjejsidan var det Sverige 2 som nådde störst framgång. Här fanns det däremot ingen tid för kramar när medaljen säkrades. Alva Sonesson fixade bronset efter en stenhård spurtstrid med Finlands Ida Haapala.

– Hon var precis före mig vid sista kontrollen. Och hon var egentligen starkast ute på banan. Men när det gällde tredjeplatsen och alla hejade så fick jag extra energi, säger Sonesson.

Medaljen vann hon tillsammans med Ella Olsson och Johanna Källvik Leufvén.

– Vi vet att man inte slår Alva i en spurt. Man gör inte det. Samtidigt var det en världsmästare (Haapala) hon sprang mot. Det var jobbigt, men vi trodde på henne hela vägen, säger Källvik Leufvén.

Världsmästare på tjejsidan blev Storbritannien.

I och med stafetterna är juniorvärldsmästerskapen 2019 slut. Det svenska laget vänder hem med ett guld, tre silver och ett brons.

Resultat, Stafett, JVM i Danmark 2019

W20
1) Storbritannien 1 (Megan Keith, Fiona Bunn, Grace Molloy), 2) Ryssland 1 (Irina Lazareva, Kristina Smirnova, Veronika Kalinina), 3) Sverige 2 (Ella Olsson, Johanna Källvik Leufvén, Alva Sonesson).

M20
1) Norge 1 (Lukas Liland, Elias Jonsson, Kasper Fosser), 2) Sverige 2 (Samuel Pihlström, Gustav Runefors, Axel Granqvist), 3) Frankrike 1 (Guilhem Haberkorn, Quentin Moulet, Guilhem Elias).

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter