Svensk Orientering logotyp
14.03.2018

Ultra-SM skjuts på framtiden – "För mycket snö"

Orientering
Den 7 april skulle årets Swedish League dra igång med SM i ultralång distans. Nu står det klart att tävlingen skjuts på framtiden. "Det är för mycket snö på marken", säger SM-tävlingarnas generalsekreterare Göran Carnander.

Swedish League 2018 blir en deltävling fattigare. Ultra-SM  i Vireda, fyra mil nordost om Jönköping, var tänkt som startskottet för serien som innehåller ytterligare fem deltävlingar:

  • 13 april: Sprint, Landskrona
  • 14 april: Långdistans, Klåveröd
  • 15 april: Medeldistans, Klåveröd
  • 20 april: Natt-SM, Jönköping
  • 22 april: Jaktstart, Åtvidaberg

Anledningen till att ultra-SM inte kan avgöras som tänkt är förstås snötäcket. Det är gott om snö i området öster om Vättern och väderprognosen skvallrar om kyligt väder den närmaste tiden.

- Även om all snö mot förmodan skulle försvinna kommer det att vara alldeles för blött. Jag tycker att det är ett klokt beslut att redan nu ställa in tävlingen den 7 april och hitta ett datum senare i år där SM-medaljerna i ultralång kan fördelas, säger Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström.

Swedish League påverkas inte på något annat sätt än att serien blir en deltävling mindre. Totalt ska löparna före den avslutande jaktstarten räkna sina tre bästa resultat.

- Det är såklart synd att ultra-SM inte kan genomföras som det var tänkt. Det hade garanterat blivit en kanonstart på Swedish League, men vädrets makter rår vi inte på. Nu hoppas vi att vi kan hitta ett datum senare i år där så många som möjligt kan vara med och fightas om SM-medaljerna, säger SM-tävlingarnas generalsekreterare Göran Carnander.

Länk till SM arrangörens hemsida: http://www.smorientering2018.se/
Länk till SOFT:s SM-hemsida: http://www.svenskorientering.se/tranatavla/SM/
Länk till SOFT:s Swedish League-hemsida: http://www.svenskorientering.se/tranatavla/SwedishLeague/

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter