Svensk Orientering logotyp
20.09.2014

Utslagsgivande långdistans i USM

Orientering
Långdistansen i ungdoms-SM blev en utslagsgivande historia. Jämnast var det i H16-klassen där Tullinges Simon Imark vann med fyra sekunders marginal: - Jag var lite seg i början, men sedan har jag haft bra fart, säger Imark.

I dag var det dags för den andra distansen i USM, och nu var det långdistansen som stod på programmet.
Och det var en tuff långdistans med riktigt varierande och klurig orientering.
Umeås Jenny Wegebro lyckades följa upp guldet i D15 från fredagens sprint med ännu en viktoria i dagens långdistans. Segermarginalen blev närmare tre minuter till tvåan Vilma Karlsson.
- Jag är otroligt nöjd med min insats. Detta var mitt bästa lopp för året, ett lopp som jag kommer att ha med i tankarna länge framöver, säger dubbelguldvinnare Wegebro.
I den äldre tjejklassen blev det en duell mellan småländskorna Sanna Fasth och Elin Granstedt. Och det blev Granstedt med Hakarpspojkarna som klubbadress som tog hem den kampen:
- Jag började väldigt bra och hade fint flyt i orienteringen, men i mitten av banan tappade jag lite fokus. Men sedan lyckades jag avsluta loppet på ett bra sätt, och det här känns ju sjukt bra, säger en jublande glad svensk mästarinna som var minuten före Sanna Fasth.
I killklasserna var det väldigt små marginaler i toppen i båda klasserna. I H15-klassen blev Linnés Olle Grywenz segermarginal sex sekunder till tvåan Oscar Johansson, Dacke.
- Det är klart att det är lite mer nervöst än vanligt inför loppet än vad det brukar med tanke på att det är SM. Men jag genomförde loppet på ett bra sätt. Jag är glad över att jag vågade öppna så offensivt, och i det stora hela var det ett bra lopp. Jag bommade totalt 30 sekunder, säger Grywenz.
Och i H16-klassen var det ännu tajtare. Det var tre löpare inom elva sekunder. Och den som hade allra mest bråttom över mållinjen var Tullinges Simon Imark:
- Jag kom in i loppet på ett bra sätt, men sedan tvekade jag lite både till tvåan och trean. Men efter det så flöt det på bra. Jag är väldigt glad att det räckte hela vägen till guld, förra året tog jag silver på långdistansen i USM, säger Imark.
I morgon är det dags för distriktsstafetten i USM.

USM, långdistans
D16: 1) Elin Granstedt, Hakarpspojkarna, 45.05, 2) Sanna Fasth, Eksjö, +1.01, 3) Tone Albrektsson, Ravinen, +1.25.
D15: 1) Jenny Wegebro, Umeå, 39.51, 2) Vilma Karlsson, Snättringe, +2.51, 3) Anna Hallmén, Tisaren och Sandra Boström, Linné, +6.21.
H16: 1) Simon Imark, Tullinge, 41.18, 2) Isac von Krusenstierna, Kåre, +0.04, 3) Oliwer Lundberg, Bävern, +0.11.
H15: 1) Olle Grywenz, Linné, 38.26, 2) Oscar Johansson, Dacke, +0.06, 3) August Mollén, Denseln, +1.48.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter