Nyheter

Elin och Jesper först till 390 och nu är 100 000 Checkpoints tagna!

Elin Wiklund var först med att ta alla 390 checkpoints. Elin Wiklund var först med att ta alla 390 checkpoints.
Elin Wiklund som var först med att ta alla 390 checkpoints. Här är Elin vid sista vid Checkpointen i Lövånger på natten i en kamp med myggen!
Hittaut är i första hand ett friskvårdsprojekt vars främsta mål är att locka många att ta sig ut och leta Checkpoints. Samtidigt blir det för många en sporre att försöka ta så många Cpoints som möjligt och några sätter upp målet att ta alla så fort som möjligt. Vi har dels bett Elin som var först att nå detta mål att berätta om sin väg till detta men också intervjuat Jesper som behövde en timme mer än Elin för att nå målet. Grattis till er båda!


Jag heter Elin Wiklund & detta är berättelsen om hur jag blev den första att ta alla 390 checkpoints i Skellefteå. Jag började med hittaut några dagar efter det drog igång & fastnade fort för hela grejen. Det passade mig perfekt som motionsform i en stressad tid på jobbet. De dagar jag var ute hade jag svårt att ge mig, tänkte hela tiden "bara två till, bara de sista fem här"... osv. Jag plockade checkpoints efter checkpoints & lyckades ta de första 322 som trea i Skellefteå. När de nya släpptes den 1/7 hade en idé fötts i mitt huvud "tänk om man kunde lyckas ta alla nya på en & samma dag". Jag gillar utmaningar & det kändes som en kul sådan. Till en början var det just bara det, en utmaning för mig själv, men några timmar in så väcktes tävlingsmänniskan i mig när jag insåg att jag faktiskt skulle kunna bli den första att ta alla 390. Jag startade på morgonen i Jörn & körde sedan runt hela dagen mellan de olika platserna. Väl på ett område fick bilen vila & jag sprang & gick mellan checkpointsen. Det var varmt som tusan & på aftonen när jag var klar med Byske unnade jag mig ett helt underbart dopp i havet. Jag tycker att dagen gick oväntat bra, fram till de sista två områdena, Burträsk & Lövånger. Klockan var mycket, orken började tryta & Kvarnberget i Burträsk bjöd på stort motstånd måste jag erkänna. Som tur var så hade jag plockat upp min man på väg ut dit som chaufför & han behövdes verkligen då. Checkpoint 260 var den värsta att hitta enligt mig, eller jag hittade den rätt snabbt när jag väl var där, vägen till den var desto värre. Svår terräng helt enkelt. I det läget var jag på väg att ge upp. Myggorna, som varit rätt frånvarande till dess kände nog stressen i mig & bet så fort de fick chansen. De 9 nya kontrollerna i Burträsk tog tid, mer tid än vi räknat med, och när vi körde mot Lövånger för de allra sista fem hade klockan passerat midnatt. Väl där gick det desto bättre, fort som tusan faktiskt & jag måste erkänna att glädjen var rätt stor när jag insåg att jag var först. Vi firade med ett nattligt dopp i sjön när vi kom hem. Ett dopp som kan vara ett utav de ljuvligaste jag tagit i mitt liv.


Jag vet inte om jag har någon favoritcheckpoint men för mig var det extraspeciellt att åka till Jörn & ta de som fanns där. Jag jobbade på skolan där en gång i tiden & första svängen där gick jag mest runt & fotade & mindes. Det har överhuvudtaget varit kul att besöka platser jag annars inte åker till. Alla frågar mig vad jag ska fylla sommaren med nu, och helt ärligt vet jag inte än. De första dagarna som gått hittills har varit rätt sköna, kroppen var sliten efter 68 kontroller & över 40 000 steg på en dag, men känner jag mig själv rätt så kommer suget att komma igen. Jag tycker verkligen att hittaut varit galet roligt. Ni som inte testat än, gör det! / Elin WiklundNäst snabbast, slagen av Elin med drygt en timme, var Jesper Nyström som vi fick en intervju med;


Vilken orienteringsbakgrund har du?; ” Jag har ingen orienteringsbakgrund, bara från skolan där jag tyckte orientering var kul. Har ibland önskat att göra lite mer orientering så när jag fick första kartan i brevlådan så var det superkul!

Roligast/Svårast med Hittaut?; ”Dels att komma ut i naturen och sen blev det att

vara tävlingsmänniska och försöka komma först till 390 Cpoints”

Svårast/jobbigast med Hittaut? ”Svårast var att mobilappen inte alltid var så exakt på Cpointens plats, på något ställe visade appen på ena sidan elljusspåret men i verkligheten var den 15m på andra sidan”

Nån särskild Cpoint att rekommendera?; ” Bland de första jag tog var Cpoint 98 (uppe på Huvudberget vid Alhems kyrkogård) och det tyckte jag var väldigt vackert till”

Vad gör du nu när alla är tagna?; ”Nu då jag tagit alla börjar jag ladda för att ta alla nästa år också! Vill också tacka er som 

ordnat detta för upplevelsen”

/ Jesper Nyström


100 000 tagna Checkpoints

Idag 15 juli, knappt två månader efter starten för Hittaut, har vi passerat 100 000 tagna Checkpoints! Detta har alla ni 3700 deltagare hjälpts åt med, i genomsnitt har ni tagit 27 Checkpoints vardera!! Mest besökt är fortfarande Cpoint nr 4. Pojken Gzim som sitter på en bänk i Stadsparken har fått 1200 besök.

Mest besökt i de andra orterna är – frånsett utlämningsställena – bl a hembygdsområdena i Bureå resp Burträsk, badet i Kåge, lusthuset på piren i Byske, järnvägsstationen i Jörn, Bolidengården i Boliden, Kyrkstan i Lövånger, Folkets Hus i Ursviken osv. Som ni ser många fina utflyktsmål som ni har goda chanser att hinna med till den 20 oktober!