Svensk Orientering logotyp
29.09.2019

ALEXANDERSSON VANN TOTALA VÄRLDSCUPEN IGEN

Orientering
Tove Alexandersson tog säsongens sjunde raka världscupseger och säkrade därmed totalsegern i världscupen för sjätte året i rad: ”Jag pushar hela tiden lite på gränserna och har aldrig varit bättre än vad jag är nu”, säger Alexandersson.

 

Tove Alexandersson är ostoppbar på den internationella orienteringsscenen just nu. Vid dagens sprint i schweiziska Laufen tog hon ytterligare en världscupseger.

Hon var 23 sekunder före schweiziskan Elena Roos. Detta betyder att Alexandersson, trots att två deltävlingar återstår, redan nu ryckt åt sig ett ointagligt försprång i den totala världscupen. Detta efter att hon vunnit samtliga sju deltävlingar hittills.

- Det har varit en fantastisk säsong. Jag har lyckats hålla ihop det orienteringstekniskt på samtliga viktiga lopp under hela året, säger Alexandersson som vinner den totala världscupen för sjätte året i rad:

- Världscupen är något som jag rankar väldigt högt. Det visar vem som varit bäst under hela säsongen och på alla olika distanser. Jag är väldigt stolt över att lyckas vinna så många år i rad.

Har du någonsin varit bättre än du är nu?

- Nej, jag tror inte det. Jag tar små steg i min utveckling hela tiden. Och detta antingen fysiskt, mentalt eller orienteringstekniskt. Det är häftigt att jag kan utvecklas ytterligare. Att jag gör det tror jag beror på att jag pushar på gränserna lite hela tiden, säger Alexandersson.

Världscupen avslutas i Kina om en månad, och Alexandersson har alltså chansen att göra det ”omöjliga”, att vinna samtliga nio deltävlingar i världscupen:

- Det är inget som jag ens kunnat drömma om. Det har varit en tuff och lång säsong. Jag ska försöka behålla formen även till de tävlingarna, och när jag väl står på startlinjen kommer jag att göra allt för att vinna, säger Alexandersson.

På herrsidan blev det ingen stor svenskdag. Martin Regborn blev bäste svensk som nia, 48 sekunder bakom segrande belgaren Yannick Michiels. Ledaren i totala världscupen Gustav Bergman slutade 24:a.

- Det var en jobbig dag. Knockout-sprinten i går slet verkligen på kroppen. Sen är det klart att jag hade hoppats på mer, säger Bergman som toppar den totala världscupen 29 poäng före Olav Lundanes.

- En seger i totala världscupen skulle betyda väldigt mycket. Det är det näst största man kan vinna efter VM. Nu åker vi på läger till Tjeckien men när vi kommer hem däremot kommer jag att springa mer fart och sprinter för att vara redo när det är dags för avslutningen i Kina, säger Bergman.

Världscupen avslutas i kinesiska Guangzhou 26-29 oktober.

 

Resultat, sprint

Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 14,18, 2) Elena Roos, Schweiz, +0.16, 3) Simona Aebersold, do, +0.43.

Övriga svenska placeringar: 14) Sara Hagström, +1.11, 15) Lilian Forsgren, +1.12, 23) Elin Månsson, +1.39, 34) Anna Bachman, +2.52. Lisa Risby felstämplat.

Herrar: 1) Yannick Michiels, Belgien, 13.29, 2) Kristian Jones, Storbritannien, +0.02, 3) Matthias Kyburz, Schweiz, +0.14.

Svenska placeringar: 9) Martin Regborn, +0.48, 21) Emil Svensk, +1.07, 24) Gustav Bergman, +1.15, 26) Albin Ridefelt, +1.18.

Totalställning världscupen

Totala världscupen, efter sju av nio deltävlingar: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 600 poäng, 2) Simona Aebersold, Schweiz, 343, 3) Natalia Gemperle, Ryssland, 340.

Övriga svenska placeringar: 8) Karolin Ohlsson, 162, 14) Sara Hagström, 134, 15) Lina Strand, 127, 23) Lilian Forsgren, 99, 25) Elin Månsson, 95.

Herrar: 1) Gustav Bergman, Sverige, 399, 2) Olav Lundanes, Norge, 370, 3) Daniel Hubmann, Schweiz, 296.

Övriga svenska placeringar: 9) Martin Regborn, 202, 10) Emil Svensk, 194, 23) Albin Ridefelt, 111.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter