Martin Regborn mottar utmärkelsen Årets Orienterare av Svenska Orienteringsförbundets förbundschef Susanne Maarup. Bild: Johan Trygg.

Bild: Johan Trygg

20.11.2022

Årets Orienterare blev två – Tove Alexandersson och Martin Regborn

Orientering
2012 röstades Tove Alexandersson fram som vinnare av Årets orienterare för första gången. Och sedan dess har hon tagit hem priset alla år utom två. Så även 2022 men i år delar hon utmärkelsen med Martin Regborn.

Titeln Årets Orienterare har korats sedan 1948 och sedan tidigt 70-tal är det landets sportjournalister som röstar fram vem som ska föräras titeln. För första gången så delas nu utmärkelsen mellan två aktiva som fick lika många poäng: Tove Alexandersson och Martin Regborn.

Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Skogens okrönta drottning fortsätter att regera. I år blev Tove Alexandersson dubbelt historisk efter att som första orienterare någonsin vinna totalsegern i världscupen åtta gånger i rad och vara den första att ta guld i den nya VM-disciplinen knockoutsprint. Hon var också en viktig kugge i det svenska sprintstafettlaget på VM. Tove Alexandersson sprang den avslutande sträckan och kunde ohotad defilera i mål tillsammans med övriga laget och bärga guldet till Sverige.

Martin Regborn, Hagaby GoIF
Det var 18 år sedan det hände senast, men i år skulle orienteringens blå band äntligen vinnas av en svensk herrlöpare igen. Långdistansen under EM i de estländska skogarna var inte nådig mot löparna. Men ingen besegrade den bättre än 29-årige Martin Regborn från Örebro. Han gjorde de bästa vägvalen och hade den högsta farten. Det gjorde att han fick kliva högst upp på pallen som EM-guldmedaljör.

Martin mottog utmärkelsen av Svenska Orienteringsförbundets förbundschef Susanne Maarup på Orienteringsgalan sent på lördagskvällen. Tove kunde tyvärr inte delta på galan.

Under galan delades också följande utmärkelser ut där följande vinnare röstats fram:

ÅRETS MOUNTAINBIKEORIENTERARE

Marcus Jansson, Garphyttans IF
Han lyckades inte bara följa upp EM-guldet 2021 i Portugal utan hittade även lugnet och farten i Falun för att bärga det första VM-guldet i karriären och detta på den mest klassiska av distanser, långdistansen.

ÅRETS SKIDORIENTERARE

Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik
Finland, VM och jaktstart visade sig vara en god kemisk förening för henne då hon slog till med ett VM-guld i jaktstart i finländska Kemi. Ett grymt lopp som tog henne från en tiondeplats till seger och guld.

Linda Lindkvist.
Linda Lindkvist.


ÅRETS PRECISIONSORIENTERARE

Jens Andersson, Kristinehamns OK
I finländska Esbo lyckades han inte bara vinna EM-guldet i O-klassen utan även slå det stora finländska hemmahoppet Pinja Mäkinen på tidskontrollerna.

Jens Andersson.
Jens Andersson.


ÅRETS LAG

OK Linné, Tiomila 2022

Äntligen är väl ett ord som passar bra för att beskriva OK Linnés allra första seger i Tiomila. Man har försökt i många år men under stjärnorna i Ånnaboda så stod dom äntligen rätt för Uppsalaklubben.

Albin Ridefelt mottog OK Linnés pris av Karolin Ohlsson som prisutdelare.
Albin Ridefelt mottog OK Linnés pris av Karolin Ohlsson som prisutdelare.

ÅRETS LÅNGDISTANSARE

Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro
I de snåriga och täta skogarna utanför Rakvere i Estland slog han till med EM-guld i långdistansen, efter dryga 17 tuffa km så vann han med ynka 31 sekunder.


ÅRETS MEDELDISTANSARE

Albin Ridefelt, OK Linné Uppsala
Med kirurgisk precision har han lyckats med sina mål den gångna säsongen. Först fick han springa hem segern i Tiomila med sitt OK Linné och sedan, som pricken över i:et, EM-guld i medeldistans i Estland.

Albin Ridefelt fick motta sitt pris av Joakim Ingelsson.
Albin Ridefelt fick motta sitt pris av Joakim Ingelsson.


ÅRETS SPRINTER

August Mollén, OK Denseln Skärblacka
Från lilla Kimstad till den stora orienteringsvärlden, inget som bekymrade honom, tvärtom. Efter en tredjeplats i Borås och världscupen blev det VM-silver i Fredericia i hans nya favoritdisciplin, Knock-out sprint.

August Mollén.
August Mollén.

ÅRETS KARTA

Fjällgrycksbo, SM Lång
En stor karta i tung och utmanande terräng där de två kartritarna lyckats hitta en bra samverkan och bra generaliseringsnivå. Särskilt imponerande är redovisningen av de bitvis stora extremt stenrika och pinniga områdena som sätter stora krav på kartritaren.

ÅRETS ARRANGEMANG

O-Ringen Uppsala 2022
Världens största orienteringsäventyr återuppstod efter en tre år lång pandemipaus och som man gjorde det. Många tusen var det som ville dela glädjen och ta del av O-Ringen Uppsala 2022. En destination att minnas.

Jens Lindqvist tog emot O-Ringens pris.
Jens Lindqvist tog emot O-Ringens pris.


ÅRETS HITTAUTPROJEKT

Hittaut Östersund
Ett projekt som visar på bredden i Hittaut. Här lyckade man involvera både skolor och landslagsaktiva idrottare i vintersporterna för att nå ut till invånarna i Östersund.

 

Bildtext toppbild. Martin Regborn mottar utmärkelsen Årets Orienterare av Svenska Orienteringsförbundets förbundschef Susanne Maarup. Bild: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter