07.11.2022

Bejmer tog silver i terräng-NM

Orientering
I Davos knep han en andraplats i VC-långdistansen. Nu har Max Peter Bejmer slagit till med ett silver när Nordiska mästerskapet i terränglöpning avgjordes i helgen. "Jag överraskade mig själv också", säger han.

Nordiska mästerskapet i terränglöpning avgjordes på söndagen i norska Kristiansand. Herrarna sprang nio kilometer på en bana som bestod av gräs, grus, lera, väg och sand.

- Det var en bana som passar en orienterare. Det hade regnat ganska mycket och var blött och lerigt i skogen och flera skarpa kurvor, säger Max Peter Bejmer, som representerar Hälle IF i löpning.

Han berättar att han kände att han hade en bra dag och gick ut offensivt.

- Jag tyckte att farten höjdes lite, men fick kommandot i täten. Det kändes bra att ligga först på de långa partierna med stiglöpning för att få sitt eget flyt.

Det hårda tempot gjorde att fältet sprack upp alltmer och till sist var det bara fyra löpare kvar i täten. På sista varvet gick Mohammadreza Abootorabi upp i ledning och drog upp tempot ytterligare. 

- Det sprack upp ännu mer, jag fick en lucka till Mohammadreza, men också en lucka bakåt.

Max Peter Bejmer lyckades hålla undan bakåt och säkrade silvermedaljen med tiden 31.41, åtta sekunder efter Mohammadreza Abootorabi och med sju sekunder ner till trean. På fjärde plats kom ytterligare en orienterare, norrmannen Kasper Fosser.

Tredje bästa svensk blev Arvid Örn på en niondeplats, vilket gav Max Peter Bejmer och Sverige lagguldet.

I P19 sprang ytterligare två orienterare: Albin Gezelius, IFK Mora och Hugo Unosson, Högby IF. De slutade på 14:de respektive 18:de plats.

I mitten av december avgörs terräng-EM i Italien. Truppen har inte presenterats ännu. 

- Jag hade inte tänkt att jag skulle kunna springa så här bra och bli uttagen till terräng-NM. Till EM är det hårda kriterier och man måste visa att man har hög nivå för att bli uttagen. Men det skulle vara riktigt häftigt att springa EM, säger Max Peter Bejmer.

Här hittar du samtliga resultat

Bild: Tilda Andersson

Max Peter Bejmer när han kom tvåa i långdistansen i världscupen tidigare i höstas.

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter